fbpx
Screenshot/Youtube

(RECEPT) Ječmena voda čuva srce, smanjuje rizik od raka i pomaže kod mršavljenja

Autor: Zlatko Govedić

Ječam je slabo zastupljena žitarica u prehrani, a ima brojne blagodati. Bogat je vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima. Bogat je vitaminima B kompleksa, magnezijem, manganom, selenom, cinkom, proteinima i dijetalnim vlaknima.

Regulira krvni pritisak, jača kosti, čuva zdravlje srca i smanjuje rizik od raka. Pomaže probavnom sustavu i ubrzava metabolizam, pa se preporučuje tijekom dijete. Da biste ubrzali gubitak kilograma, pijte 3 čaše ječmene vode dnevno.

Kako napraviti ječmenu vodu?

Isperite ječam pod mlazom vode, a zatim ga potopite i ostavite da odstoji u vodi najmanje 4 sata.

Procijedite ječam i pomiješajte šalicu ječma i 3 do 4 šalice vode. Stavite ga na štednjak i kuhajte dok ne počne ključati, a zatim smanjite temperaturu i ostavite poklopljeno 45 minuta do sat vremena, dok zrna ne omekšaju.




Ostaviti da se ohladi, a zatim procijedite. Pijte 1 do 2 šalice filtrirane ječmene vode dnevno. Ako želite poboljšati okus, dodajte malo limunova soka ili meda.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.