
ŠTO SVE RADITE POGREŠNO KOD PRANJA ZUBA? Ove navike donose vam daleko više štete nego koristi!
Brusnica je naziv za nekoliko vrsta biljaka (grmova) iz roda Vaccinium koje daju prepoznatljive crvene plodove i rastu na sjevernoj polutki. Kod nas raste samo Vaccinium vitis-idaea, u Gorskom Kotaru i na Velebitu, ali je znatno rjeđa od borovnice.
U medicini se rabi lišće kao ljekovita sirovina (Folium Vitis idaeae). Njihov uvarak i infuzija rabe se kao dezinfekcijsko i diuretičko sredstvo.
Glavni aktivni sastojci brusnice su fenologlikozidi. Također sadrži tanine, uglavnom kondenzirane skupine i flavonol glikozid hiperozide. Listovi sadrže galne, elagične, kininske, vinske i ursolne kiseline. Bobice sadrže šećere (do 10%), organske kiseline (do 2%), uključujući limunsku, jabučnu, benzoičku, oksalnu, octenu, glioksilnu, piruvičnu, oksipiruvičnu, ketoglutarnu, glukozidnu (do 0,1%), ideklorid, likopen, zeaksantin i dr. Sjemenke sadrže masno ulje (do 30%), koje se sastoji od glicerida, uglavnom linoleinske i linolenske kiseline.
Brusnice su prirodno bogate antioksidansima. Istraživanja pokazuju da imaju najveći sadržaj moćnog antioksidansa fenola od voća koje se najčešće konzumira u SAD-u. Sirove brusnice također su dobar izvor vitamina C i E. Jedna porcija, tj. ½ šalice cijelih sirovih brusnica ima 23 kalorije, 6 g ugljikohidrata, više od 1 g dijetalnih vlakana i samo 2 g šećera.
Nažalost, najpopularniji proizvodi od brusnica prikrivaju prirodno trpki okus bobica tonama dodanog šećera.
Donosimo vam jedan prirodni recept s brusnicama. Izvrstan je dodatak blagdanskom stolu. Svojom lijepom bojom i kiselkastim okusom, a da ne spominjemo niz nutritivnih prednosti, ove bobice će oduševiti svakoga.
Sastojci:
350 g svježih brusnica
korica i sok 1 naranče
¼ šalice vode
¼ šalice meda ili javorova sirupa
1 žličica ekstrakta vanilije
¾ žličice mljevenog cimeta
1 prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
Priprema:
Stavite brusnice, sok od naranče, med, ekstrakt vanilije, cimet i muškatni oraščić u srednjoj tavi na srednje jakoj vatri. Zakuhajte smjesu, poklopite i smanjite vatru na lagano. Pirjajte, povremeno miješajući, dok većina brusnica ne iskoči i smjesa ne bude dovoljno gusta da prekrije stražnju stranu žlice, oko 10 minuta.
Maknite s vatre i umiješajte koricu naranče. Ostavite sa strane da se potpuno ohladi. Ostavite u hladnjaku do posluživanja.
ŠTO SVE RADITE POGREŠNO KOD PRANJA ZUBA? Ove navike donose vam daleko više štete nego koristi!
POTAKNITE CIRKULACIJU: Spriječite perifernu vaskularnu bolest, srčane probleme, moždani udar i probleme s bubrezima
KAKO IZBJEĆI KRPELJA? Pregledajte svaki centimetar kože jer ti paraziti prenose opasne zarazne bolesti! Evo što možete poduzeti
‘MUČI VAS PUREĆA KOŽA’?: Ovo su mogući razlozi zašto vam se to događa te savjeti kako ih možete pokušati spriječiti