fbpx
Ilustracija/iStock

(RECEPT) Iskoristite zdravstvene blagodati brusnica! Umjesto s ‘tonom’ šećera, pomiješajte ih s drugim zdravim namirnicama

Autor: Zlatko Govedić

Brusnica je naziv za nekoliko vrsta biljaka (grmova) iz roda Vaccinium koje daju prepoznatljive crvene plodove i rastu na sjevernoj polutki. Kod nas raste samo Vaccinium vitis-idaea, u Gorskom Kotaru i na Velebitu, ali je znatno rjeđa od borovnice.

U medicini se rabi lišće kao ljekovita sirovina (Folium Vitis idaeae). Njihov uvarak i infuzija rabe se kao dezinfekcijsko i diuretičko sredstvo.

Glavni aktivni sastojci brusnice su fenologlikozidi. Također sadrži tanine, uglavnom kondenzirane skupine i flavonol glikozid hiperozide. Listovi sadrže galne, elagične, kininske, vinske i ursolne kiseline. Bobice sadrže šećere (do 10%), organske kiseline (do 2%), uključujući limunsku, jabučnu, benzoičku, oksalnu, octenu, glioksilnu, piruvičnu, oksipiruvičnu, ketoglutarnu, glukozidnu (do 0,1%), ideklorid, likopen, zeaksantin i dr. Sjemenke sadrže masno ulje (do 30%), koje se sastoji od glicerida, uglavnom linoleinske i linolenske kiseline.


Brusnice su prirodno bogate antioksidansima. Istraživanja pokazuju da imaju najveći sadržaj moćnog antioksidansa fenola od voća koje se najčešće konzumira u SAD-u. Sirove brusnice također su dobar izvor vitamina C i E. Jedna porcija, tj. ½ šalice cijelih sirovih brusnica ima 23 kalorije, 6 g ugljikohidrata, više od 1 g dijetalnih vlakana i samo 2 g šećera.

Nažalost, najpopularniji proizvodi od brusnica prikrivaju prirodno trpki okus bobica tonama dodanog šećera.

Začinjeni umak od brusnica

Donosimo vam jedan prirodni recept s brusnicama. Izvrstan je dodatak blagdanskom stolu. Svojom lijepom bojom i kiselkastim okusom, a da ne spominjemo niz nutritivnih prednosti, ove bobice će oduševiti svakoga.

Sastojci:

350 g svježih brusnica
korica i sok 1 naranče
¼ šalice vode
¼ šalice meda ili javorova sirupa
1 žličica ekstrakta vanilije
¾ žličice mljevenog cimeta
1 prstohvat mljevenog muškatnog oraščića

Priprema:




Stavite brusnice, sok od naranče, med, ekstrakt vanilije, cimet i muškatni oraščić u srednjoj tavi na srednje jakoj vatri. Zakuhajte smjesu, poklopite i smanjite vatru na lagano. Pirjajte, povremeno miješajući, dok većina brusnica ne iskoči i smjesa ne bude dovoljno gusta da prekrije stražnju stranu žlice, oko 10 minuta.

Maknite s vatre i umiješajte koricu naranče. Ostavite sa strane da se potpuno ohladi. Ostavite u hladnjaku do posluživanja.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.