Foto: Pixabay

(RECEPT) ČETIRI LJEKOVITA PRIPRAVKA OD KOPRIVE: Ove juhe i salate preporodit će vaš organizam

Autor: Zlatko Govedić

Kopriva (Urtica dioica) je biljka koja se tradicionalno koristi u narodnoj medicini zbog svojih ljekovitih svojstava. Prepoznatljiva je po zelenim srcolikim listovima obraslim sitnim svjetlećim dlačicama. Ljekoviti su joj svi dijelovi – listovi, cvjetovi, stabljika, korijen i sjemenke. Neki od njenih najvažnijih aktivnih sastojaka jesu: histamin, serotonin, kolin, kvercetin i klorofil. Ta biljka ima brojna ljekovita svojstva. Navest ćemo najvažnije.

Ima protuupalno djelovanje pa se koristi u liječenju artritisa, reumatizma i drugih upalnih stanja.

Ima antialergijsko djelovanje jer je bogata histaminom koji se obično nalazi u tijelu kao odgovor na alergijske reakcije. Kopriva se stoga koristi u liječenju npr. peludne groznice.

Potiče izlučivanje toksina iz tijela pa se koristi kao diuretik i sredstvo za čišćenje krvi.

Regulira razinu šećera u krvi, što ju čini korisnom u liječenju dijabetesa.

Može se koristiti za liječenje kožnih problema poput akni, ekcema i psorijaze.

Bogata je vitaminima i mineralima koji pomažu u jačanju imunosnog sustava, što ju čini korisnom u prevenciji i liječenju različitih bolesti.




Njezin enzim sekretin povećava broj crvenih krvnih zrnaca pa je odličan u borbi protiv anemije. Regulira i razinu bijelih krvnih zrnaca, a svježi sok i čaj od koprive dobri su za prevenciju ateroskleroze, bubrežnih bolesti i upala mokraćnog sustava. Kopriva također zaustavlja krvarenje.

Peckanje bolnih reumatskih mjesta svježim lišćem koprive ublažava bolove i pospješuje cirkulaciju. Također utječe na niz metaboličkih funkcija, počevši od boljeg izlučivanja probavnih sokova koji razgrađuju masti, bjelančevine, ugljikohidrate i druge sastojke hrane, pa sve do unosa vrijednih vitamina, minerala i esencijalnih kiselina.

Osim recepata za sokove i juhe, danas su vrlo popularne salate od koprive koje odlično djeluju u proljetnom čišćenju organizma. Jedu se samo mladi izdanci ove biljke, pa ih treba nabaviti u rukavicama i brati ih na čistim mjestima, daleko od prometa. Predstavljamo vam pet ukusnih recepata od koprive.




Juha od koprive

Pola kilograma mladih kopriva dobro operite i blanširajte pet minuta. Popržite luk i naribanu mrkvu pa dodajte brašno i koprivu. Prelijte s 2 l vode i začinite pa kad provri, kuhajte dvadesetak minuta. Dodajte jaje razmućeno s kiselim vrhnjem i kuhajte dok ne prokuha.

Salata od koprive i oraha

Stavite 200 g mladih kopriva u kipuću vodu pa ih nakon pet minuta izvadite, ocijedite i nasjeckajte. Sameljite 25 g jezgri oraha i umiješajte u četvrtinu čaše uvarka od koprive. U smjesu dodajte žličicu octa, sol i papar po ukusu, a prije jela malo nasjeckanog peršina i mladog luka.

Salata od koprive i peršina

Operite 150 g mlade koprive pa ih stavite u kipuću vodu pet minuta. Prebacite u cjedilo pa kad se ocijede, sitno nasjeckajte. Dodajte šaku nasjeckanog peršina i promiješajte, a po vrhu posložite kolutiće tvrdo kuhanih jaja. Začinite kiselim vrhnjem, octom i soli.

Salata od koprive s jajima

Operite 150 g mlade koprive, kuhajte pet minuta u kipućoj vodi pa nasjeckajte. Na koprivu rasporedite kolutiće tvrdo kuhanih jaja i začinite s 20 g majoneze ili kiselog vrhnja. Posolite po ukusu.

Napomena:

Važno je napomenuti da kopriva može izazvati alergijske reakcije kod nekih ljudi, pa se prije upotrebe preporučuje konzultiranje s liječnikom.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.