Stocksy

RAZBIJANJE MITOVA O KREMAMA ZA SUNČANJE! Ovi savjeti mogu vam spasiti život

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Znamo da previše vremena na suncu može povećati rizik od raka kože i njeno prerano starenje. No čak i oni s najboljim namjerama mogu pogriješiti kada je riječ o zaštiti od sunca, a te će pogreške skupo platiti njihova koža. Ovo su najčešće pogreške.

1. Upozorenje

SPF, što znači faktor zaštite od sunca, odnosi se samo na opekotine koje uzrokuju UVB zrake, što znači da ćete na pakovanju morati tražiti riječi ‘široki spektar’ kako biste bili sigurni da krema štiti i od štetnih UVA zraka.

2. Rabite isto pakovanje već tri ljeta

Nadnevak isteka roka doista je važan. Aktivni sastojci krema za sunčanje nestaju tijekom vremena, što znači da zaštita neće biti učinkovita. Otvorena bočica vjerojatno znači da je sadržaj kontaminiran klicama tijekom vremena te da konzervansi više nisu djelotvorni. Izloženost visokim temperaturama može ugroziti učinkovitost zaštite.

3. Računate da će sve odraditi SPF u vašem make-upu

Kombinacija tena i zaštite ‘dva u jednome’ čini se praktičnom, no to ne znači da funkcionira. Dio problema je količina: na lice nećete nikada nanijeti istu količinu tena kao i zaštitne kreme. Teška šminka ne znači da ste dobili adekvatnu SPF zaštitu. Šminka se skida tijekom dana, a velika je vjerojatnost da je ne nanosite redovno na lice kao zaštitnu kremu. Nije pametno oslanjati se na zaštitu od sunca u proizvodu koji ima neku drugu osnovnu namjenu.
4. Rabite male količine kreme

Kada je riječ o zaštiti od sunca, manje nije više, no u stvarnom svijetu mnogi od nas ne rabe dovoljne količine pa nije iskorišten puni zaštitni potencijal. Klasično je pravilo ono da je potrebna količina kreme koja stane u čašicu za žesticu kako bi se pokrilo cijelo tijelo.

5. Zaštitu nanosite na početku dana – i zaboravite nakon toga
Ako ste na suncu, krema za sunčanje učinkovita je najviše dva sata. Koža se doslovno koristi aktivnim sastojcima u losionu tijekom vremena. Znojenje i kupanje uzrokuje da učinkovitost kreme popušta još brže pa razmislite da u takvim uvjetima nanovo nanesete kremu svaki sat. Također, ne jurite u more čim ste nanijeli kremu: koži treba nekoliko minuta da je upije.

6. Računate da je krema vodootporna

Ne postoji ‘vodootporna’ krema za sunčanje. Nedavnim je promjenama koje je donio američki regulator naloženo da se na pakovanjima ne smiju rabiti oznake ‘waterproof’, ‘sweat-proof ili ‘sunblock’. Umjesto toga, na temelju ispitivanja, proizvođač smije tvrditi da je krema ‘otporna na vodu’ 40 ili 80 minuta. Nakon toga? Treba je opet staviti.

7. Rabite kremu za sunčanje samo za sunčanih dana

Oblačno vrijeme ne znači da je opasnost prošla. Samo zato što ne možete vidjeti (ili osjetiti toplinu sunca) ne znači da se ne radi štetu. UV prodire kroz maglu i oblake pa lako možete dobiti opekline. UV zračenje je nevidljivo: ne možete ga osjetiti, okusiti, čuti, vidjeti. UVA zrake koje dublje prodiru u kožu i krivac su za starenje kože, mogu prodrijeti do kože čak i kroz guste oblake i, naravno, staklo.

8. Bacate novce na viši faktor

Mnogi dermatolozi savjetuju da je minimalni SPF mora biti 30. No to ne znači da SPF 60 nudi dvostruku zaštitu ili da traje dvostruko duže. SPF 30, kada se primjenjuje u odgovarajućim količinama, blokirat će se oko 96 posto opeklina koje uzrokuju UVB-zrake od sunca. Iznad toga primijetit ćete vrlo malu razliku (oko 98 posto zaštite sa SPF-om 50 i 99 posto sa SPF-om 75). Ne postoji način da se kremom za sunčanje blokira sto posto sunčevih zraka.

Ako se tako osjećate sigurnije, nabavite kremu s višim SPF-om, ali nemojte zaboraviti da ćete i takve kreme morati nanositi ponovno.

9. Računate samo na zaštitnu kremu

Krema za sunčanje ne bi smjela biti jedina obrana od sunčevih zraka. Krema za sunčanje ne štiti od sunca u potpunosti. Stoga nosite šešir, sunčane naočale i zaštitnu odjeću te izbjegavate sunce za vrijeme najintenzivnijih sati. Izbjegavanje opeklina ne znači da ste pravilno zaštitili svoju kožu. Kada potamnite, oštetili ste kožu.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.