Pixabay

RAZBIJAMO MITOVE O RAKU! NE VJERUJTE U OVO!

Autor: Dnevno

Ako pogledate u sunce, dobit ćete rak, ako pojedete vruću juhu, dobit ćete rak, ako popijete čašu vode a da se ne okrenete tri puta oko svoje osi u smjeru kazaljke na satu, dobit ćete rak… Otprilike takve infomacije svakoga dana i sve češće vrište iz raznih medija. Naravno, to nije istina, kao što nisu istinite ni mnoge druge poznate teze o toj strašnoj bolesti. Upravo te mitove objašnjavaju i razbijaju neki ugledni stručnjaci:

MIT:  Rak se jednostavno dogodi, ne možemo učiniti ništa da bismo to spriječili
ISTINA: “Do 50 posto svih slučajeva raka može se spriječiti zdravim životnim izborima poput tjelovježbe, prehrane i suzdržavanja od toksina. Važno je i usvajanje zdravih prehrambenih navika koje isključuju pretjeranu konzumaciju šećera i jako prerađene hrane, a podrazumijevaju konzumiranje puno voća i povrća.”

(Ted James, dr. med., član odbora Američkog društva za rak, odjel New England)

MIT: “Supernamirnice” mogu spriječiti ili izliječiti rak
ISTINA: “Ne postoje supernamirnice. Dokazi upućuju na to da prehrambene navike imaju utjecaja na zdravlje. Svakako postoje namirnice za koje i ja mislim da su ‘super’ jer su zdrave i bogate hranjivim tvarima, poput raznobojnog voća i povrća, cjelovitih žitarica i zdravih izvora proteina poput ribe i grahorica.”

(Colleen Doyle, dijetetičarka pri Američkom društvu za rak)

MIT: Rak je nasljedan, oboljeti možete samo ako je već bilo slučajeva u obitelji
ISTINA: “Kod mnogih oblika raka postoje poznati nasljedni obrasci, ali najčešće vrste često nisu povezane s nasljeđem. Što je još važnije, čak i ako neka vrsta raka jest nasljedna, ne znači da morate oboljeti. Medicina još nema objašnjenje zašto neke osobe obole, dok druge iz njihove obitelji sa sličnim nasljeđem i izloženošću okolini ne obolijevaju.”

(David Paul, dr. med., neurokirurg i partner pri IGEA mozak i kralježnica, specijalist neuroonkologije)

MIT:  Rak je smrtna presuda
ISTINA: “Iako dijagnoza raka može biti smrtno ozbiljna, ne mora biti beznadna. Nova istraživanja na području imunoterapije omogućila su nam da većem broju pacijenata pružimo nadu, a moguće je i potpuno izlječenje.”

(David Pauland, dr. med.)

MIT: Ako obolite od raka, sami ste si krivi
ISTINA: “Premda neki životni stilovi imaju utjecaja na rizik obolijevanja od raka, još ne znamo točno što rak izaziva. Jednom kada se rak razvije, nije više važno kako ste ga dobili. Predbacivanje sebi ili drugima potpuno je beskorisno.”

(Stephen Marcus, dr. med., istraživač i autor knjige “Komplikacije povezane s rakom”)

MIT: Ispijanjem kave ili čaja može smanjiti rizik od raka
ISTINA: “Provedeno je mnogo istraživanja na temu povezanosti zelenog čaja i crne kave s rizikom od raka. Rekla bih da se presuda još čeka. Znamo da antioksidansi u voću i povrću štite od raka, ali ne znamo nalaze li se ti isti antioksidansi u čaju i kavi. Ljudima govorim da piju ako ih vole, ali da iz perspektive prevencije raka ne znamo dovoljno da bismo mogli reći kako će to pomoći u smanjenju rizika od obolijevanja.”

(Colleen Doyle, dijetetičarka pri Američkom društvu za rak)

MIT:  Liječnik ne razumije vaš strah od raka

ISTINA: “Ja sam stručnjak za prevenciju koji liječi oboljele od raka. Na kraju, iako smo stručnjaci, ne razlikujemo se od svih ostalih. I mi se bojimo da ne obolimo od raka i brinemo se kako ga spriječiti, mučimo se s održavanjem težine, trudimo se dovoljno spavati, težimo ravnoteži poslovnog i privatnog i trudimo se naći vremena za tjelovježbu. Nama sve možete reći.”

(Peter Shields, dr. med., zamjenik ravnatelja i istraživač prevencije raka u Sveobuhvatnom centru za rak na državnom sveučilištu Ohio i onkolog pluća u bolnici James Cancer i istraživačkom institutu Solove)

MIT: U borbi protiv raka nije postignut nikakav napredak

ISTINA: “To jednostavno nije istina. Ipak, dug je put pred nama. Kod nekih tipova raka napredak je puno sporiji – poput karcinoma pluća, mozga, gušterače i dušnika. A kada izgubite dragu osobu zbog raka, može se činiti na nije postignut nikakav napredak. Postignuti su značajni pomaci, a mnogi, uključujući i nas na Medicinskom sveučilištu Wisconsin, provode vrhunska istraživanja kako bi nastavili tu borbu. Naporno radimo kako nas nitko više ne bi zbog ove bolesti morao prerano napustiti”, prenosi Večernji list.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.