Unsplash

PUCANJE KOŽE, TRNCI ILI ISPADANJE KOSE: Evo koji vam vitamini nedostaju!

Autor: L.B.

Primijetite li određene promjene na koži, tijelo vam vrlo vjerojatno pokušava ‘reći’ da vam nedostaju vitamini ili minerali. Ovo su promjene na koje treba obratiti pozornost, piše miss7zdrava.

Pucanje kože na rubovima usana, znači da vam nedostaju željezo, cink i B vitamini, poput vitamina B3, B2 i B12. To je uobičajeno kod vegetarijanaca jer zbog načina prehrane često ne dobivaju dovoljno spomenutih tvari.

Rješenje je jesti više blitve, kikirikija, mahunarki poput leće, mesa peradi, lososa, tune, jaja, školjki i rakova. Apsorpcija željeza pojačana je vitaminom C, koji također pomaže u borbi protiv infekcije. Kombinirajte ove namirnice s povrćem poput brokula, crvene paprike, kelja i karfiola.

Crveni osip na licu (a ponekad i na drugim mjestima) i gubitak kose, može značiti da vam nedostaju vitamin B7, poznat kao vitamin za kosu. Ako jedete sirova jaja, to vas čini ranjivima jer protein prisutan u sirovim jajima, pod nazivom avidin, inhibira sposobnost tijela da apsorbira biotin.

Rješenje je jesti više kuhanih jaja (kuhanje deaktivira avidin), losos, avokado, gljive, cvjetače, soju, orahe, maline i banane.

Crvene ili bijele promjene na koži slične aknama, obično na licu, rukama, bedrima i stražnjici, može značiti da vam nedostaju esencijalne masne kiseline i vitamini A i D.

Rješenje je jesti više lososa i sardina, orašastih plodova kao što su orasi i bademi te sjemenki kao što su lan i konoplja. Za vitamin A, jesti više zelenog povrća poput mrkve, batata i crvene paprike. Ovo povrće ima dosta beta karotena, koji tijelo koristi kako bi dobilo potreban vitamin. I samo 10 minuta na suncu pomoći će vam da dobijete dovoljno vitamina D.




Trnci i peckanje u rukama, nogama ili bilo gdje u tijelu, mogu značiti da vam nedostaju vitamini skupine B, poput folne kiseline (B9), B6 ​​i B12. Ovaj nedostatak je izravno povezan s perifernim živcima. Navedeni simptomi mogu se javiti i u kombinaciji s anksioznošću, depresijom, anemijom, umorom i hormonskom neravnotežom.

Rješenje: Jesti špinat, šparoge, ciklu, grah, jaja, školjke, rakove i meso peradi.

Grčevi u mišićima, probadajuća bol u prstima, zglobovima, lukovima stopala, nogama i leđima, mogu značiti da vam nedostaju magnezij, kalcij i kalij. Ako redovito vježbate, možete izgubiti više minerala (i vitamina B skupine koji su topivi u vodi) zbog jakog znojenja.




Rješenje: Jesti više banana, badema, lješnjaka, tikvica, trešanja, jabuka, grejpa, brokule, povrća tamnih listova, kao što su kelj i špinat.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.