Pixabay

PRVI ZNAK UMORA I STRESA! Podočnjaci – riješite ih se prirodnim metodama

Autor: Dnevno.hr

Zbog ubrzanog načina života i gomile obaveza svi su se barem jednom našli umornog i iscrpljenog izraza lica, koji se najviše očitovao tamnim kolutovima ispod očiju, tzv. podočnjacima. Podočnjake redovito prati umoran i natečen izgled očiju. Podočnjaci su i jedan od prvih znakova starenja.

Uzročnici pojave podočnjaka mogu biti i zdravstveni problemi koji signaliziraju da u našem tijelu postoji disbalans i zasićenost organizma toksinima., te može ukazivati na zdravstvene probleme u radu bubrega, jetre, štitnjače i srca te na anemiju i alergije, piše RTL.

Stoga nije dovoljno koristiti samo kozmetičke preparateza privremeno prikrivanje problema s podočnjacima, naime potrebno je pratiti vlastito zdravstveno stanje te promijeniti način života. Koža je ogledalo našeg života i naš najveći osjetilni organ.

 Podočnjaci – pokazatelji zdravstvenog stanja

Natečeni podočnjaci ukazuju na problem s bubrezima te su, također, pokazatelj pretjerane izloženosti organizma stresu ili zaostajanja vode te stvaranju masnog tkiva u području o očiju. Natečeni podočnjaci su znak da je vrijeme za predah. U vašoj rutini mora postojati vrijeme za vas, vrijeme koje ćete provoditi odmarajući se.

Tamni podočnjaci ukazuju na problem anemije te povećan prodor krvi izvan stijenke krvnih žila u tkivo. Tamni podočnjaci kod žena predstavljen su kao veliki estetski problem, međutim, ono o čemu se danas iznimno malo govori je zdravlje. Tamne podočnjake uvjetovane bolestima i poremećajima nećete uspjeti otkloniti skupocjenim kremama. Podočnjaci će se vraćati, a vi ćete gubiti novac.

Crveno ljubičasti kolutovi oko očiju ukazuju na smetnje limfnog sustava te također na probleme s bubrežnom funkcijom.




Smeđa boja podočnjaka ukazuje na preopterećenje jetre. Ispupčeni i otečeni podočnjaci javljaju se kao posljedica prevelike konzumacije alkohola. Podočnjaci mogu biti posljedica:

  • bubrežnih bolesti i problema u radu s bubrezima,
  • bolesti jetre i problema u radu jetre
  • bolesti štitnjače i problema u radu štitnjače
  • kardiovaskularnih bolesti
  • nedostatka sna
  • anemije
  • stresa
  • pušenja
  • pasivnog pušenja,
  • prekomjernog izlaganja suncu
  • alkoholizma
  • povišene razine kolesterola u krvi
  • hormonalnog poremećaja

Otklanjanjem osnovnog uzroka, očuvat ćete vaše zdravlje, a podočnjaci bi se postepeno trebali povući. Promijenite životne navike, naučite vježbe disanja, odmarajte se, unesite promjene u svoju prehranu. Rezultati će zasigurno biti brzo vidljivi, vaše lice i koža će izgledati ljepše, svježije i odmornije.

Osigurajte si dovoljno odmora




Najbolji recept za sjajne i bistre oči je okrepljujući noćni odmor. Potrebno je između 6 i 8 sati sna da bi svi naši sustavi tijela mogli normalno funkcionirati tijekom dana. Loš učinak nedostatka sna pokazat će se vremenom i na našoj koži, jer se kožne stanice i mišićno tkivo najviše regeneriraju tijekom sna.

en.wikipedia.org

Stoga nedostatak sna ubrzava proces starenja, koža gubi elastičnost te se na njoj manifestira bljedilo, podočnjaci, bore, a remeti se i rad nadbubrežne žlijezde, koja je između ostalog odgovorna za regulaciju razine vode i minerala u organizmu.

Pijte dovoljno tekućine

Voda je jako bitan segment u borbi protiv podočnjaka, budući da ona sudjeluje u procesu detoksikacije organizma. Voda sačinjava 72% čovjekovog tijela, pa je tako vodu potrebno piti i kako bismo spriječili dehidraciju. Optimalna dnevna količina vode koju je potrebno unijeti u organizam je 2-2,5 litre (8-10 čaša).

Pexels

Gotovo 20% potreba za vodom moguće je zadovoljiti putem hrane, dok je ostatak potrebno podmiriti unosom tekućine. Diuretici, kao što su kofein i alkohol uzrokuju veću potrebu za vodom jer potiču veće izlučivanje vode iz organizma. Diuretici mogu imati čak i suprotno djelovanje na naše tijelo izvlačeći vodu i kisik iz stanica.

Kako se riješiti podočnjaka prirodnim putem? 

Mnogima mrskih podočnjaka se nije uvijek lako riješiti, pogotovo kada su oni uvjetovani naslijeđem. No postoje prirodne metode uz pomoć kojih možete pokušati utjecati kako na pojavu podočnjaka, tako i na intenzitet i boju podočnjaka.

Nastajanje podočnjaka često se pripisuje nedostatku pojedinih vitamina i minerala kao što su željezo, vitamin K, B12 ili antioksidansa poput vitamina A, C i E. Za početak pokušajte promijeniti svoju dnevnu rutinu ispijanja popodnevne kave. Šalicu kave zamijenite šalicom biljnog čaja bogatog antioksidansima koji djeluju protuupalno.

Pixabay

Za dobru i zdravu kožu potreban je optimalan unos vitamina A i E te niacina(vitamin B3) koje dobivamo kroz prehranu. Prehrana bi svakako trebala biti uravnotežena te je potrebno izbjegavati brzu hranu.

U svoju prehranu unesite voće i povrće, prije svega zeleno lisnato povrće kao što je špinat, kupus, kelj i sl.

Public domain pictures

Avokado i jaja obiluju biotinom, odnosno vitaminom B7.

Max Pexel

Svježi povrtni sokovi poznati su izvor vitamina, a posebno sok od mrkve. Sok od mrkve odličan je izbor ako želite postići čist ten i spriječiti nastanak upalnih procesa oko očiju. Mrkva je bogata beta-karotenom koji je zaslužan za proizvodnju melanina. Sok od mrkve pomaže i u procesima pročišćavanja (detoksikacije) jetre. Sok od mrkve najbolji je izvor vitamina A, koji je snažan antioksidans, bogat je i vitaminima B, C, D, G i K.

Pixabay

Pokušajte smanjiti unos soli. Naime, previše soli u organizmu može rezultirati zadržavanjem vode u tijelu i usporavanjem cirkulacije, a samim time i pojavom podočnjaka.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.