Foto: prof.dr.sc. Saša Janković i doc.dr.sc. Goran Vrgoč / KB Sveti Duh

Prvi u Hrvatskoj, treći u svijetu! U Zagrebu izveli operaciju rekonstrukcije ligamenata minimalno invazivnom metodom

Autor: Zlatko Govedić

Najsuvremenijom medicinskom opremom tim predvođen prof.dr.sc. Sašom Jankovićem, pročelnikom Zavoda za ortopediju i traumatologiju Kliničke bolnice „Sveti Duh“ i doc.dr.sc. Goranom Vrgočem, obavio je početkom lipnja jedinstven operativni zahvat rekonstrukcije ligamenata oba koljena 21 godišnjeg pacijenta, artroskopskom, minimalno invazivnom kirurškom metodom.

Riječ je o operaciji koju, jedini u Hrvatskoj, može izvesti  tim Zavoda za ortopediju i traumatologiju Kliničke bolnice „Sveti Duh“.  Naime, nakon teške prometne nesreće, koja je rezultirala luksacijom obaju koljenskih zglobova, pacijent je iz KBC-a Firule upućen na Kliniku za kirurgiju Zavoda za ortopediju i traumatologiju Kliničke bolnice  „Sveti Duh“, gdje mu je tim od osam stručnjaka spasio funkcionalnost koljena.

Prema riječima operatera prof.dr.sc. Saše Jankovića i doc.dr.sc. Gorana Vrgoča, u slučaju mladog pacijenta, obavljen je iznimno zahtjevan zadatak – jako rijetka i najteža ozljeda koljenskog zgloba, odnosno dvosatni operativni zahvat kompletne rekonstrukcije 4 ligamenta desnog koljena „Zahvaljujući ovoj operaciji pacijentu je omogućena stabilnost koljenskog zgloba i mogućnost oporavka nakon teške ozljede, kazao je prof.dr.sc. Saša Janković i dodao da je operacija ove razine složenosti, u svijetu izvedena u samo dva slučaja.


Da se pacijent osjeća dobro te da upravo započinje fizikalnu terapiju, doznajemo od doc.dr.sc. Gorana Vrgoča koji je najavio da će za dva mjeseca isti tim stručnjaka operirati i lijevo koljeno.

Ovim je jedinstvenim zahvatom, obavljenim u novoj zgradi Dnevne bolnice i Jednodnevne kirurgije u čiju je gradnju i opremanje uloženo 6,5 milijuna eura, tim Zavoda za ortopediju i traumatologiju Kliničke bolnice „Sveti Duh“ prepoznat kao vodeći edukacijski centar za artroskopsku kirurgiju.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.