PROVJERITE SVOJA USTA! Pogled u ogledalo može vam otkriti ozbiljnu bolest

Autor: T. Pšenko

Oralna higijena vrlo je važna, a ponekad su problemi koji nastaju u tom području zapravo odraz drugih zdravstvenih teškoća ili stanja.

Samo jedan pogled u ogledalo prema vašim ustima može reći mnogo toga o vašem trenutnom zdravstvenom stanju. Osim što na taj način možete na vrijeme uočiti neku bolest, žene mogu i primijetiti jedan od prvih znakova trudnoće.

Nekoliko je ključnih točaka na koje trebate obratiti pažnju. Jedna od njih je zubno meso. Naime, krvarenje iz zubnog mesa može se javiti zbog neredovite oralne higijene, ali i različitih upalnih procesa. Razlog krvarenju može biti i loša prehrana, prevelika konzumacija alkohola, zagađen okoliš. Sve su to znakovi koje trebate uzeti i obzir i razmisliti o svom životnom stilu. Srećom, sve se to da popraviti, a samim tim i pozitivno će se odraziti na vaše zdravlje. Krvarenje zubnog mesa najčešće nije znak težeg oboljenja, no može upućivati na leukemiju ili bolest koja utječe na grušanje krvi. Posebno je zanimljivo da krvarenje zubnoga mesa može biti i znak trudnoće jer hormonalne promjene omekšavaju zubno meso.

Zubi su važni

Primijetite li da su vam zubi manji ili oštriji, možda njima stružete (neki bi rekli “škripite”) u snu. Ta se pojava može javiti kod ljudi koji su pod stresom i opterećeni ili se pak javlja zbog lošeg zagriza. Struganje zubima nepovoljno utječe na zube jer ih stanjuje, odnosno oštećuje, ali i može izazvati glavobolje, napetost u mišićima i bolnu vilicu. Primijetite li da ste u snu škripali zubima, obratite se svojem stomatologu koji će vam vjerojatno preporučiti gumicu za zube koja će ih štititi od narednih oštećenja.


Pogledajte svoje usne

Bacite pogled i na svoje usnice. Ako su ispucale i isušene, to može biti znak anemije (slabokrvnosti). Osim toga, može biti i upozoravajući znak dijabetesa ako ste ranije zapazili i neke druge simptome poput gubitka težine.
Važna je i boja vaših usana. Ako su blijede, siguran su znak nedostatka željeza, ali mogu upućivati i na srčane ili plućne tegobe jer se zbog njih smanjuje dotok kisika u krvotok.

Autor:T. Pšenko
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.