Provjereno učinkoviti: Biljni čajevi umjesto terapije hormonima

Autor: P.R.

Hormonalni lijekovi nisu pomogli u reguliranju menstrualnog ciklusa, ali učinkovit je bio čaj od stolisnika, nevena i koprive. Priču o čaju ispričala nam je i učenica koja je postala prava 'ovisnica' o čaju od bazge.

Iako je priča o čaju poznata već 5.000 godina, a njegova su ljekovita svojstva rano prepoznata u kineskoj i indijskoj drevnoj civilizaciji, ni danas ne prestaje zanimanje za prirodni preparat u svrhu, ne samo očuvanja zdravlja i radne sposobnosti, već i liječenja raznih tegoba i bolesti.

Živimo u modernom vremenu kada kemijski lijekovi i antibiotici stavljaju naglasak na vlastitom usavršavaju, možda i medicinskoj superiornosti, međutim, isto tako drže u neizvjesnosti i u neznanju koliko ljudski organizam plaća cijenu za novonastalu učinkovitost. Travari, alternativci, ili biljoberi, kako ih laički nazivaju, ističu da konzumiranjem nekih kemijskih lijekova organizmu činimo ‘magareću uslugu’, jer mnogi od njih imaju nuspojave koje imaju štetne utjecaje na organizam, nerijetko i dokazane. Oni se zalažu za liječenje ljekovitim biljem koje ne ugrožava ljudski organizam, a kažu da je njihovo djelovanje nije ‘probojno’ već djeluje polagano odnosno ‘blago i zadržljivo’.

Čaj od stolisnika, nevena i koprive

Po jednu žličicu čaja od stolisnika, nevena i koprive staviti u posudu i preliti s dva do dva i pol decilitra kipuće vode. Poklopiti i ostaviti 10 minuta. Procijediti i popiti pripravak dok je svjež.

Spektar utjecaja čajeva je uistinu raznolik. Najnovija istraživanja pokazuju da imaju čak utjecaj na inteligenciju i emocije, a već je dobro poznato da imaju utjecaja na liječenje srčanih tegoba, dijabetesa, brinu se za našu psihu, pomažu u gubitku suvišnih kilograma pa čak mogu pomoći u borbi protiv raka. Uglavnom, svi nutricionisti se slažu u jednom – svaki čaj je dobar čaj ukoliko se prepoznaju njegova svojstva i time uskladi primjenu na organizam.

Kako su čajevi utjecali na njihovu životnu priču ispričale su nam Marija Volarić, 32-godišnja diplomirana profesorica engleskog jezika i književnosti iz Zagreba te učenica osmog razreda osnovne škole, Dora Unković, također iz Zagreba.

Čaj od stolisnika, nevena i koprive za ginekološke tegobe




Kako naše tijelo shvaća pojam stresa mnogo šire nego naša psiha koja će ga uglavnom detektirati kao nešto što nas živcira (svađa, previše obveza, problemi na poslu ili polaganje ispita), shvatila je i diplomirana profesorica književnosti i engleskog jezika, Marija Volarić.

– U to sam vrijeme imala jako puno obaveza, ali fizički sam se osjećala dobro i nisam uzimala u obzir utjecaj stresa na moj organizam. Međutim, mjesečnica je postala neredovita da bi nakon nekoliko mjeseci potpuno izostala. Krvni nalaz pokazao je hormonalni disbalans, odnosno povećanje prolaktina, popularno poznatog i kao hormon stresa. Znala sam da imam policistične jajnike, ali ranije nisam imala takvih problema – ispričala nam je Volarić te objasnila da je takvu situaciju njen ginekolog tretirao terapijom hormonalnim tabletama koje su imale svrhu umjetno izazvati menstrualno krvarenje.

Budući da je takva zdravstvena slika bila više utemeljena na psihičkoj bazi, a ne na fizičkoj, a potaknuta neučinkovitošću hormonalnih tableta, Volarić nije mnogo dvoumila o prelasku na alternativno liječenje, točnije liječenje mješavinom čajeva stolisnika, nevena i koprive u jednakom omjeru (po jednu žličicu svakog) .




– Iako mi je ginekolog, kao liječnik, naglasio da ne može prepisati takvu kuru, dao mi je do znanja da je svjedočio poboljšanju krvne slike kod mnogih žena koje su se odlučile za tu alternativnu opciju – rekla je Volarić.

Mješavina prirodnih čajeva u slučaju profesorice iz Zagreba, dala je zapanjujuće rezultate, u najmanju ruku, one koje nisu mogli omogućiti kemijski lijekovi odnosno terapija hormonalnim tabletama.

– Nakon točno 28 dana od početka konzumiranja čaja moj menstrualni ciklus se pokrenuo – ispričala je Volarić te nadodala da je prestankom uzimanje kure u ljetnim mjesecima u periodu 2-3 tjedna ciklus ponovo izostao.

Međutim, ponovnim redovitim uzimanjem čaja stolisnika, nevena i koprive, koji se mogu nabaviti u gotovo svakoj biljnoj ljekarni, ciklus se pojavio i nastavio s redovitim izmjenjivanjem.

Vidno zadovoljna učinkom čaja, profesorica Volarić ne namjerava odustati od metode liječenja koja joj pomaže u svladavanju problema, a vrlo rado ga preporuča i prijateljicama.

Bazga kao lijek za problematičnu pubertetsku kožu

Čaj od bazge

Jednu i pol žličicu čaja od bazge staviti u posudu i preliti s dva do dva i pol decilitra vode. Ostaviti 10-15 minuta, procijediti i popiti pripravak dok je svjež.

Iako nije tajna da su bazgu naše bake upotrebljavale kao esenciju za ljepotu, a ne rijetko kao krjepak napitak za ‘ubijanje’ prehlade, iznenađujuće je kada 13 godišnja djevojka kaže da je ta biljka tajna njene čiste kože, inače duboko pogođene pubertetskim aknama. Dora Unković, učenica osmog razreda iz Zagreba kao većina njenih vršnjaka voli jesti hranu koja ne djeluje ‘blagonaklono’ na ten, a ima i genetske predispozicije za nastanak pubertetskih akni.

– Imala sam jako puno akni koje su bile i prilično bolne. Tada mi je mama, inače aromaterapeut, savjetovala da krenem na kuru čaja od bazge koji sam trebala piti tri puta dnevno bez šećera – ispričala nam je učenica.

Dora je uz kuru od bazge iz prehrane trebala izbaciti masnu hranu i slatkiše, a uglavnom jesti laganu hranu pripremljenu kuhanjem ili kuhanjem na pari.

Nakon dva tjedna rezultati su bili više nego vidljivi, problematični dijelovi lica gotovo su zacijelili, a nove akne nisu se pojavljivale.

– Jako mi je bilo teško pridržavati se novih prehrambenih navika, čaj mi je čak bio super okusa pa je to bio lakši dio. No, isplatilo se kad sam vidjela rezultate – zadovoljna je Dora.

Ljekovita svojstva

Bazga, u literaturi često opisivana kao idealno oružje protiv gripe, antivirusnog djelovanja, koje ublažava upale i ubrzava zacjeljivanje rana, a pri tom izbacuje toksine iz organizma, pokazalo se kao idealan lijek u Dorinom slučaju. Ta biljka sadrži eterična ulja, tanin, smolu, invertni šećer, organske kiseline, antocijan, holin i vitamin C, a u cijeloj biljci ima željeza, kalija i natrija dok je u plodovima prisutna jabučna kiselina. Kao jedna od biljaka koja se ističe po svojim ljekovitim svojstvima je definitivno i korijen čička koja istovremeno potiče čišćenje kože i jetra, a stručnjaci savjetuju i pravljenje čaja od maćuhice koja na taj način specifično djeluje na poboljšanje funkcija kože, a posebno djelotvorno utječe na liječenje masne kože, akni seboreje i sličnih problema. Kure obično traju tri tjedna uz konzumiranje oko 3 šalice nezaslađenog čaja dnevno.

Prokušano djelotvorno, za pristup ovakvom liječenju potrebna je samo dobra volja, dosljednost i naravno povjerenje u plodove majke prirode. Ljekovite biljke danas su lako dostupne, a većina konzumenata kaže da čajevi imaju blag i ugodan okus. Međutim, ipak, prije upuštanja u takav način liječenja bilo bi dobro posavjetovati se za stručnjakom, koji naposljetku, najbolje znaju određena svojstva i učinke ljekovitog bilja.

Autor:P.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.