PIXABAY

PROVJERENO DJELUJE: Riješite se neugodnih POLIPA U NOSU potpuno prirodnim putem

Autor: Dnevno

Polipi u nosu su mesnate izrasline nosne sluznice obično u blizini otvora sinusa. Mogu ih izazvati razne tegobe, a liječenje je najčešće dugotrajno.

U najvećem broju slučajeva polipi u nosu su dobroćudne tvorevine koje ispunjavaju dio ili cijelu nosnu šupljinu. Češće se javljaju kod starijih i kod muškaraca. Polipi u nosu kod djece nisu česta pojava.

Stvaranje polipa u nosu može biti uzrokovano raznim tegobama kao što su: alergijski rinitis, akutne infekcije, kronične infekcije i ciste.

Oni mogu biti i krvareći i jednostrani te se stvaraju uz dobroćudne tumore nosa. Mogu nastati i kao reakcija na strano tijelo u nosu i sinusima. Pojava polipa u nosu izrazito je vezana uz alergije, infekcije sinusa i astmu.

Ako ste nedavno preboljeli sinusnu infekciju ili imate alergije na peludi, posebno pazite na nastanak ovih simptoma:

  • zečepljen nos bez sluzi
  • curenje nosa koje ne prestaje nakon kapi
  • otežano disanje i hrkanje
  • kronična upala sinusa
  • česta krvarenja iz nosa
  • bol u glavi i predjelu očiju
  • smanjeno osjetilo mirisa

Prvi simptomi kao što je začepljen nos i otežano disanje ne moraju nužno upućivati na polipe. Ako se s vremenom javlja i nestanak mirisa i krvarenje, obavezno se obratite svom otorinolaringologu.

Mali polipi u nosu mogu proći potpuno nezapaženo jer neće izazivati simptome. Ako se ne liječe na vrijeme, makar i mali, mogu pogodovati razvoju i razmnožavanju bakterija i pojavi kronične upale sinusa.




Polipi u nosu mogu se liječiti i prirodnim putem ili se barem mogu ublažavati simptomi. 

Morska sol i voda

U čašu tople vode stavite dvije žličice morske soli i dobro izmiješajte dok tekućina ne postane jednolična. Ovime ispirite nos tri puta dnevno. Najbolji način ispiranja je korištenje posebne posude za ispiranje nosa. U korištenju ove terapije bitno je da vodu unesete na nos, ali izbacite na usta kako bi prošla kroz cijeli sinusni kanal.




Uz morsku sol možete dodati i jod, ali tu tekućinu koristite rjeđe – dva puta tjedno i ne duže od 3 mjeseca.

Čaj za piće i inhaliranje sinusa

Pomiješajte 20 g korijena bijelog sljeza, 20 g korijena koprive i 20 g listova matičnjaka. Jako usitnite trave i umiješajte zajedno. Prokuhajte litru vode, ohladite i u nju stavite 5 grama mješavine i ostavite do jutra. Nakon toga stavite na laganu vatru da počne ključati. Ohladite dok je poklopljeno i zasladite medom. Ovaj čaj možete piti 6 puta dnevno po 1 dl.

Za liječenje polipa i problema sa sinusima možete se i inhalirati, to jest udisati paru. Najbolje bi bilo da se inhalirate tako da čajeve ukuhate u široj posudi i naslonite se nad nju licem. Držite ručnik na glavi kako para ne bi išla oko vas, već direktno na sinuse. Tako držite 20-ak minuta. Ovaj postupak radite prije spavanja. Bilo bi poželjno da nakon inhaliranja ostanete u toploj prostoriji.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.