Foto: Pixabay

PROLJETNA BILJKA ČUVAR JE SRCA: Pospješuje krvotok i potiče na mokrenje! Ako ga berete, nemojte činiti čestu grešku

Autor: Zlatko Govedić

Višegodišnja zeljasta biljka proljetni gorocvijet (Adonis vernalis) iz porodice žabnjakovki (Ranunculaceae) krasi pašnjake i livade svojom lijepom žutom bojom od ranog proljeća do kraja svibnja. Latinsko ime dobila je po lijepom lovcu Adonisu iz grčke mitologije, a vernalis otkriva da cvate u rano proljeće pa se smatra vjesnikom tog godišnjeg doba.

Zovu ga još i ljutika, gospina dlaka ili zečji mak. Iznimno je ljekovita biljka, zaštićena u mnogim europskim zemljama. Raste u cijeloj Europi i zapadnoj Aziji.

Za ljekovite svrhe i pripravke sakuplja se nadzemni dio biljke u vrijeme cvatnje. Ubrane stabljike s listovima i cvjetovima treba što prije osušiti u hladu, na propuhu ili u sušnici kako bi se sačuvalo što više djelotvornih sastojaka. Pri branju treba paziti da bude što manje plodova.

Ljekovite sastojke sadrži i korijen koji se također skuplja u proljeće, ali je bolje u jesen, jer tada ima najviše djelotvornih tvari. Izvađeni korijen prvo se opere i odmah osuši, na isti način kao i nadzemni dio.

Brojne zdravstvene blagodati

Biljka sadrži kardiotonične glikozide, među kojima su izuzetno važni adonitoksozid i cimarin, te saponine, flavonoide, kumarin, fitosterol. Upravo je zbog ovih sastojaka razrijeđena i zakonom zaštićena jer se koristi za proizvodnju lijekova protiv srčanih bolesti. Izvrsno je sredstvo za jačanje oslabljenog srčanog mišića. Osim što vraćaju izgubljenu snagu srcu, pospješuju i krvotok, djeluju kod srčanih edema i potiču mokrenje. Djeluje brzo i kratkotrajno, nema kumulativni učinak i ne stvara naviku. Vrlo je učinkovit i kao sedativ, a koristi se kod neurovegetativnih poremećaja, nesanice i epilepsije. Djeluje i kod Bazedovljeve bolesti.

Kao kardiotonik uzima se u obliku tinkture, praha ili u kombinaciji s drugim kardiotonicima u obliku kapi ili dražeja. Travari tvrde da se pokazao učinkovitim kod blage do umjerene dekompenzacije srca i drugih funkcionalnih srčanih tegoba.

Napomena:
Uporaba proljetnog gorocvijeta može biti opasna i trebao bi se primjenjivati samo pod nadzorom stručnjaka. Biljka može izazvati nuspojave poput mučnine, povraćanja, proljeva i smanjenja krvnog tlaka. Također, moguće je da biljka interagira s drugim lijekovima koje osoba može uzimati, što može uzrokovati ozbiljne komplikacije.

Stoga, prije korištenja proljetnog gorocvijeta za bilo koju medicinsku svrhu, uvijek treba konzultirati svog liječnika ili ljekarnika.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.