Ilustracija Foto: Profimedia

PROIZVOĐAČI ASTRAZENECE NA PRAGU RJEŠENJA ZA RAK: Otkrili su cjepivo za liječenje raka?

Autor: Matea Sušac

Cijeli tim znanstvenika koji stoji iza Oxfordovog cjepiva protiv Covida proizveo je novo revolucionarno cjepivo koje može značajno unaprijediti liječenje raka. Ispitivanje je provedeno na životinjama, a budući da rezultati obećavaju, idući korak je testiranje cjepiva na ljudima, javlja The Sun.

Naime, novi potencijalni lijek će se kombinirati s imunoterapijom koja ljudski imunološki sustav potiče na borbu protiv raka, to jest štiti ga. Ova kombinacija se pokazala uspješnom čak i tijekom ispitivanja, jer je značajno smanjila veličinu tumora kod štakora, te je povećala postotak preživljavanja.

Prvo ispitivanje će se provesti na osamdeset pacijenata koji imaju dijagnozu karcinoma pluća, jer je upravo to jedan od najozbiljnijih tipova raka u Engleskoj, a svake godine oboli više od 47 000 ljudi.

Direktor Instituta Jenner, Profesor Adrian Hill rekao je: “Ova nova platforma za cjepiva ima potencijal revolucionirati liječenje raka.” Ovo cjepivo se bazira na tehnologiji koja se koristi upravo kod proizvodnje AstraZenecinog cjepiva protiv Covida-19, a jednako tako se daje u dvije doze. To bi trebalo potaknuti tijelo da reagira na MAGE proteine, a one se inače pronalaze na stanicama koje su na površini raka.

Benoit Van den Eynde, inače profesor tumorske imunologije s Oxforda navodi da se MAGE proteini, prilikom korištenja terapije, pretvaraju u “crvene krpe” za stanice imunološkog suatava, a one ubijaju tumor. Najveća svrha ove terapije je potaknuti imunološki sustav pacijenta u borbi protiv malignih stanica zbog kojih se razvija rak.

Iako su provedene imunoterapije dosad davale obećavajuće rezultate u liječenju raka, neki pacijenti nemaju dovoljno T-stanica u svom tijelu pa se ne mogu uspješno oduprijeti tumorima. Naime, primarni cilj cjepiva je povećati količinu upravo tih stanica, a budući da je dosadašnje ispitivanje provedeno na miševima pokazalo se uspješnim, očekivanja su velika.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.