Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

PRIPREMA ZA POLUFINALE: Evo kako možete uživati u čaroliji naše reprezentacije, a da ne riskirate hiperventiliranje ili infarkt

Autor: Zlatko Govedić

Hrvatska je u polufinalu svjetskog prvenstva u nogometu! Opet!

Sve drugo kao da je sada manje bitno.

Dramatična četvrtfinalna utakmica protiv Brazila u petak nikoga nije mogla ostaviti ravnodušnim. Sudeći po provali emocija i euforije koja je uslijedila nakon toga, mnogi su se doista upitali postoje li kakvi savjeti da i dalje uživamo u čaroliji naše reprezentacije, a da pritom ne riskiramo hiperventilaciju, tahikardiju ili infarkt.

Stručnjaci nude nekoliko korisnih savjeta koje vam preporučujemo za polufinalnu utakmicu protiv Argentine.

1. Odmorite se s igračima

Dehidracija je uobičajena pojava prije srčanog udara. Kad igrači uzmu stanku da bi popili vodu, trebali biste i vi. Obavezno popijte vodu prije svakog gutljaja piva. To ne samo da će vas održavati hidriranim, već i smanjiti unos alkohola, čime se smanjuje mogućnost srčanog udara.

2. Predah na terenu – predah uz TV ekrane




Za vrijeme utakmice, režiser pušta TV reklame u trenutku kada, iz bilo kojeg razloga, dolazi do kratkotrajnog prekida. Dobro pripazite što radite. Dok pratite utakmicu, gotovo nesvjesno, pijete alkoholna pića ili jedete grickalice. Ne dopustite da vas to ponese do kraja. Čim dođe do prekida utakmice, prekinite i vi. Svaki “timeout” iskoristite za odmor od pijuckanja i grickanja.

3. Odaberite jedan zdravi međuobrok

Hraniti se zdravo može se činiti nemogućim za vrijeme utakmica na svjetskom prvenstvu, ali odabir jednog kvalitetnog obroka koji ćete jesti za vrijeme utakmice, zaista vam može pomoći. Stavite malo povrća na tanjur.




4. Prošetajte se

Baš smo nedavno pisali o negativnim posljedicama dugotrajnog sjedenja. I sami znate koliko traje utakmica s produžecima i penalima. Na kraju svake cjeline, poluvremena ili produžetaka, ustanite i malo hodajte po prostoriji. Osim poboljšanja cirkulacije, kretanje će pospješiti probavu hrane kako biste se osjećali siti i izbjegli prejedanje.

5. Psihička priprema

Pripremite se za oba ishoda. Naravno da svi priželjkujemo pobjedu, no i sami znamo koliko je sport nepredvidiv. Pitajte Brazilce. U slučaju da naša reprezentacija izgubi, znajte unaprijed što ćete. Već sada napravite plan za suočavanje i izbjegavanje nepromišljenog ponašanja. Ne treba vam razbijena glava ili čeljust. Što bi rekli “alternativci” – “ne dižite potencijal”. Ukratko, nadajte se najboljem, no budite spremni na sve.

I za kraj, kako god bilo, ne zaboravite – u određenim trenucima zaista treba disati duboko.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.