Ovih pet svakodnevnih navika mogu dovesti do čira na želucu: Prvi simptom je neugodno ‘peckanje’
PRIPAZITE! Ove su namirnice veoma zdrave, ali ne bismo ih trebali jesti kada smo bolesni
Kad nas uhvati viroza, znamo proceduru: pileća juha, mnogo čaja, đumbir, propolis i med. Trebamo li u tim trenutku tanjur natrpati hranom koja puca od vitamina i minerala i izbjegavati šećer? Istraživanja pokazuju da ne po svaku cijenu.
Liječnici upozoravaju na namirnice koje nam mogu štetiti i produžiti simptome bolesti kad je organizam oslabljen. Osim toga, dobro je imati na umu da ne reagiramo svi jednako na određenu namirnicu pa je najvažnije slušati svoje tijelo i ako primijetimo da nam nešto ne odgovara, trebamo to izbacit. Histamin pomaže tijelu da se riješi alergena. Ako ne podnosite određenu hranu, histamin će vas “upozoriti” i potaknuti alergijsku reakciju.
Ako smo intolerantni na histamin, može se pojaviti reakcija slična alergijskoj ili pak umor, nedostatak energije i glavobolja. Iako ne sadrži previše histamina, špinat pomaže njegovom oslobađanju.
U kategoriju “osloboditelja histamina” spadaju i jagode, rajčice, koje je bolje izbjegavati dok smo bolesni.
Cink i vitamin E pomažu tijelu u borbi protiv bolesti, no ako vas muči želudac ili temperatura, bolje je suzdržati se od oraha, lješnjaka, badema i “njihovih rođaka”. Razlog zašto ih ne treba jesti jesu njihove masnoće, koje tijelo teško probavljuje, a zbog kojih bi se želudac mogao dodatno uznemiriti i tijelu oduzeti energiju koja mu je potrebna za borbu protiv bolesti.
Šećeri iz graha mogu potaknuti želučane tegobe poput proljeva, plinova i grčeva. Stoga grah nikako nemojte jesti ako vas muči želudac, baš kao ni integralne ili mliječne proizvode. Zamijenite ih zobenom kašom, bijelom rižom i bananama.
Osim što može opteretiti organizam probavom vlakana, sirovo povrće se ne preporučuje ni kad vas boli grlo, jer ga dodatno nadražuje.
Baš kao i kiseli citrusi, koje je bolje zamijeniti drugom hranom koja obiluje vitaminom C, barem dok se upala grla ne smiri. Kod grlobolje se preporučuje med, jer sprečava kašalj, kao i jaja zbog cinka i vitamina D, koji jačaju imunitet.
ZADNJE VIJESTI
Djevojka živi s bizarnom alergijom, svaki obrok može joj biti koban: ‘Jedem samo dvije stvari’
Besplatni menstrualni ulošci stižu na javna sveučilišta diljem Hrvatske
Ovo povrće bi trebali češće konzumirati: Nevjerojatno utječu na vaše srce i tlak