Foto: Pexels

PRIPAZITE! Ove su namirnice veoma zdrave, ali ne bismo ih trebali jesti kada smo bolesni

Autor: Dnevno.hr/A.L.

Kad nas uhvati viroza, znamo proceduru: pileća juha, mnogo čaja, đumbir, propolis i med. Trebamo li u tim trenutku tanjur natrpati hranom koja puca od vitamina i minerala i izbjegavati šećer? Istraživanja pokazuju da ne po svaku cijenu.

Liječnici upozoravaju na namirnice koje nam mogu štetiti i produžiti simptome bolesti kad je organizam oslabljen. Osim toga, dobro je imati na umu da ne reagiramo svi jednako na određenu namirnicu pa je najvažnije slušati svoje tijelo i ako primijetimo da nam nešto ne odgovara, trebamo to izbacit. Histamin pomaže tijelu da se riješi alergena. Ako ne podnosite određenu hranu, histamin će vas “upozoriti” i potaknuti alergijsku reakciju.

Ako smo intolerantni na histamin, može se pojaviti reakcija slična alergijskoj ili pak umor, nedostatak energije i glavobolja. Iako ne sadrži previše histamina, špinat pomaže njegovom oslobađanju.

U kategoriju “osloboditelja histamina” spadaju i jagode, rajčice, koje je bolje izbjegavati dok smo bolesni.

Cink i vitamin E pomažu tijelu u borbi protiv bolesti, no ako vas muči želudac ili temperatura, bolje je suzdržati se od oraha, lješnjaka, badema i “njihovih rođaka”. Razlog zašto ih ne treba jesti jesu njihove masnoće, koje tijelo teško probavljuje, a zbog kojih bi se želudac mogao dodatno uznemiriti i tijelu oduzeti energiju koja mu je potrebna za borbu protiv bolesti.

Šećeri iz graha mogu potaknuti želučane tegobe poput proljeva, plinova i grčeva. Stoga grah nikako nemojte jesti ako vas muči želudac, baš kao ni integralne ili mliječne proizvode. Zamijenite ih zobenom kašom, bijelom rižom i bananama.

Osim što može opteretiti organizam probavom vlakana, sirovo povrće se ne preporučuje ni kad vas boli grlo, jer ga dodatno nadražuje.




Baš kao i kiseli citrusi, koje je bolje zamijeniti drugom hranom koja obiluje vitaminom C, barem dok se upala grla ne smiri. Kod grlobolje se preporučuje med, jer sprečava kašalj, kao i jaja zbog cinka i vitamina D, koji jačaju imunitet.

Autor:Dnevno.hr/A.L.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.