Stocksy

PRIPAZITE! Jedemo je svakodnevno, a pogubna je za jetru i krv

Autor: Dnevno.hr

Jetra je izuzetno važan organ u našem tijelu zato što čisti i prerađuje sve tvari koje unesemo putem hrane pa se s pravom naziva čistačem organizma. Da bismo je što duže održali u dobrom stanju i kako bi mogla neometano raditi, važno je izbjegavati namirnice koje mogu loše utjecati na nju. Ono što može izuzetno loše djelovati na nju je fruktoza.

Naime, poznato je da previše fruktoze povećava rizik od nastanka dijabetesa tipa 2,  no manje je poznata činjenica da može ugroziti i zdravlje jetre. Fruktoza je šećer koji se nalazi u voću poput jabuka, banana, višanja, lubenice, krušaka… Osim toga, sastavni je dio mnogih vrsta industrijski prerađene hrane. Ima ih u kupovnim sokovima, mliječnim proizvodima, čak i u slanoj hrani.

Ako obratite pažnju, vidjet ćete je na mnogim deklaracijama, čak i na onima za koje ne biste pomislili. Američko udruženje za bolesti srca dalo je preporuku da bi samo 6 posto od ukupnog broja kalorija trebali biti dodatni šećeri. Postoji mišljenje da bi žene trebale unositi oko 100 kalorija dodatnog šećera dnevno (to je otprilike 25 grama), a muškarci 150 kalorija (odnosno 36 grama).

Još neke od namirnica koje nepovoljno djeluju na jetru i mogu je oštetiti jest i alkohol, pržena hrana, peciva koja sadrže bijelo brašno te hrana s mnogo soli.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.