Shutterstock

PREPUNE ENZIMA: Osam namirnica za zdrava crijeva i odličnu probavu

Autor: Zlatko Govedić

Postoji mnogo namirnica koje mogu povećati količinu digestivnih enzima, a sirovo povrće i voće su među najboljima. Konzumiranje sirovog voća i povrća je ključno, jer će hrana za kuhanje iznad 50 stupnjeva Celzijusa deaktivirati enzime!

1. Ananas

Čitav ananas je pun enzima, čak i stabljika. Ananas sadrži bromelain, obitelj enzima koji uključuje peroksidazu, kiselinsku fosfatazu, cistein proteinaze i proteolitičke (proteinske digestive) enzime.

Bromelain razbija proteine u aminokiseline, a studije sugeriraju da može pomoći kardiovaskularnom, respiratornom, koštanom i probavnom zdravlju.

2. Avokado

Avokado sadrži lipazu, enzim koji razgrađuje dijetetske masnoće. Iako se lipaza prirodno proizvodi u organizmu, studije ukazuju da jedenje avokada ili uzimanje dodatka lipaze pomaže pri probavi obroka s visokim postotkom masti.

Također vam može pomoći da se osjećate manje puni i naduti. Kao bonus, avokado podržava imuni sistem, posebno kod osoba s celijakijom ili intolerancijom na gluten!
3. Kivi

Kivi sadrži aktinidin, enzim cistein proteaze koji pomaže u varenju proteina. Actinidin povećava brzinu kojom tanko crijevo apsorbira protein.

Istraživanja su pokazala da kivi, iako pomaže u probavi, također sprječava nadimanje i  neugodan osjećaj koji ga prati.
4. Banane

Banane sadrže amilazu i glukozidazu. Ovi enzimi razgrađuju ugljikohidrate kao što su krumpir i tjestenina i razbijaju ih u lako probavljive jednostavne šećere. Banane također osiguravaju dijetalna vlakna koja podržavaju probavu i bakterije u crijevima.

U jednoj studiji, ljudi koji su jeli dvije banane dnevno su imali manje nadutosti od onih koji nisu.

5. Sirovi med

Sirovi med sadrži širok spektar digestivnih enzima, uključujući dijastazu, amilazu, invertazu i proteazu.

Dijastaza pomaže u probavi škroba, amilaza razbija škrob u šećere, invertaza razbija saharozu, a proteaza razgrađuje proteine u amino kiseline.

6. Kefir

Kefir, napitak sličan jogurtu, može osigurati enzime lipaze, proteaze i laktaze. Kefir je najbolji kada je napravljen od kozjeg mlijeka ili kokosovog mlijeka.

Kefir može pomoći kod intolerancije na laktozu i sadrži zdrave probiotike koji poboljšavaju opće zdravlje crijeva i mogu smanjiti nadutost.

7. Kiseli kupus

Kiseli kupus – sirovi, isjeckani, fermentirani kupus – jedan je od najzdravijih fermentiranih namirnica bogatih enzimima. Sadrži različite enzime i bakterije mliječne kiseline Lactobacillus plantarum.

Ove probiotičke bakterije mogu ublažiti mnoge digestivne tegobe. Imajte na umu da će kuhanje kiselog kupusa smanjiti njegovu djelotvornost.

8. Đumbir

Đumbir sadrži enzim zingibain koji probavlja proteine, koji ovom korijenu gomolja mogu dati svojstva koja se bore protiv mučnine.

Đumbir također pomaže da se želudac oporavi, brže prebacuje hranu kroz probavni sistem.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.