Neugodne opekline nakon solarija Izvor: Pixabay

PREPLANULI STE U SOLARIJU? Donosimo savjete kako zaliječiti preplanulu kožu!

Autor: Matea Sušac

Opekline od solarija slične su opeklinama od sunca, osim što se možete opeći na mjestima do kojih sunce obično ne dolazi. Ako provodite previše vremena u krevetu nakon solarija i na kraju imate crvenu kožu, morat ćete svojoj koži pružiti dodatno ugađanje.

Evo nekoliko savjeta kako da izliječite preplanulu kožu nakon solarija:

Stanite pod tuš i pustite hladnu vodu! Ako ste tek izašli iz solarija, radije pričekajte nekoliko sati. Ako osjetite da vam koža pulsira ili primijetite crvenilo, smanjite pritisak vode jer može biti bolno na opečenoj koži. Nemojte koristiti ledeno hladnu vodu.

Ulijte punomasno mlijeko u hladnu vodu! Napravite hladnu kupku i dodajte 2 šalice punomasnog mlijeka. Miješajte vodu i dok ne izgleda mutno. Uskočite i opustite se 20 do 30 minuta. Nakon toga, vaša će koža izgledati svilenkasto glatko. Kao alternativu možete upotrijebiti kozje mlijeko ili maslac.

Klonite se sunca!  Ostanite u zatvorenom što više možete dok opekline ne zacijele. Zadnje što koži treba je sunce! Ako ne možete izbjeći izlazak na sunce, nosite SPF 15. Koristite kremu 15 minuta prije izlaska iz kuće.

Nosite široku neprozirnu odjeću kako biste zaštitili kožu od sunca! Izbjegavajte nošenje vunene odjeće ili bilo čega izrađenog od sintetičkih tkanina poput najlona, ​​poliestera, spandexa i rajona jer to može iritirati vašu kožu.

Izbjegavajte znojenje! Preskočite odlazak na trčanje ili odlazak u teretanu dok ne primijetite crvenilo, upalu ili peckanje.  Sol u znoju može iritirati vašu kožu i začepiti pore na i oko opečenog područja, uzrokujući žuljeve i produljujući vrijeme zacjeljivanja.

Ne radite piling kože! Ako imate žuljeve od opekline, ostavite ih na miru. Plikovi čine prirodne jastučiće koji pomažu vašoj koži da zacijeli, pa iskakanje ili branje po njima može odgoditi proces zacjeljivanja ili čak pogoršati infekciju.




Hidratacija ubrzava proces ozdravljenja, pa zato nastojte piti najmanje 11 šalica dnevno ako ste žena i 15 šalica ako ste muškarac. Ograničite ili izbjegavajte kofeinska ili alkoholna pića poput kave, crnog čaja, žestokih alkoholnih pića, vina i piva jer oni dehidriraju vaše tijelo.

Opskrbite se narančastom hranom u trgovini! Pokušajte pojesti nešto narančastog jela pri svakom obroku. Batat, mrkva, bundeva, mango, dinja i papaja mogu pomoći ubrzati vrijeme zacjeljivanja i učiniti vašu kožu otpornijom na UV zrake.

Počastite se tamnom čokoladom! Tamna čokolada sadrži flavanole koji mogu zaštititi vašu kožu od UV zraka i hidratizirati je.




U Velikoj Britaniji je aktualna mobilna aplikacija za otkrivanje raka

Prije nego se odlučite na sunčanje u solariju, imajte na umu i negativne učinke solarija koji može izazvati rak kože, ukoliko ga prekomjerno koristite. Žene u Velikoj Britaniji danas sve više koriste aplikaciju koja pomaže u otkrivanju zloćudnih promjena na koži, a popularna aplikacija se zove SkinVision.

Sve što trebate napraviti je fotografirati područje ili izraslinu na koži za koju smatrate da je možda rak. Ukoliko pokaže pozitivan rezultat, preporučuje se pod hitno pregled kod liječnika!

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.