Premijerka otvorila proizvodnju izotopa za dijagnostiku

Autor: hina

Jadranka Kosor ocijenila je da se radi o važnom projektu za Hrvatsku, ali i za susjedne zemlje jugoistoka Europe, čime se otvara i nova stranica u povijesti hrvatske medicine.

U sklopu Instituta Ruđer Bošković (IRB) predsjednica Vlade Jadranka Kosor otvorila je danas projekt Ruđer Medikol Ciklotron (RMC) za proizvodnju radiofarmaceutika potrebnih za rad PET/CT uređaja u Hrvatskoj i zemljama regije, koji će ujedno služiti i za znanstvena istraživanja stručnjaka IRB.

Projekt je rezultat suradnje IRB, Medikola d.o.o. i Ruđer Inovacija d.o.o s ciljem godišnje proizvodnje farmaceutika za 15 tisuća pregleda PET/CT uređajem u dijagnostici onkoloških bolesti. Time se, kako je rečeno, oni više neće uvoziti iz Italije i Austrije kao dosad, ali će se izvoziti u zemlje regije.

Tvrtka Medikol u projekt je uložila sedam milijuna eura u obnovu prostora i kupnju uređaja ciklotron, dok je Ministarstvo znanosti sudjelovalo s pola milijuna eura za uređenje laboratorija za znanstvena istraživanja.

Važan projekt za Hrvatsku

Otvarajući projekt predsjednica Vlade ocijenila je da se radi o važnom projektu za Hrvatsku ali i za susjedne zemlje jugoistoka Europe, čime se otvara i nova stranica u povijesti hrvatske medicine.

– Hrvatski stručnjaci još su jednom dokazali da znaju i mogu konkurirati europskima – kazala je Kosor dodavši kako će domaća proizvodnja izotopa utjecati na povećanje dostupnosti i učinka te dijagnostike kod pacijenata.

Predsjednik Uprave RMC Hrvoje Prpić rekao je da je Medikol trenutno ima dva PET/CT uređaja u Hrvatskoj – u Zagrebu i Splitu, a ove će godine biti pušten u rad i treći u Rijeci.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.