Prekomjernom konzumacijom ove namirnice GUBITE pamćenje

Autor: A. Pranjić

Tijekom konzerviranja tunjevine živa koja se nalazi u njoj ne može nestati, no ljudska podložnost njenim negativnim svojstvima ovisi od karakteristika svakog pojedinca koji je konzumira.

Američki nutricionisti nedavno su ispitivali ispravnost tunjevine u konzervama i odgovorili na pitanje koliko je dobro to što se ona nalazi na našoj svakodnevnom meniju. Tuna je bogata prekomjernim količinama žive i teških metala.

Naime, tuna je migracijska riba koja prepliva velike udaljenosti, a na tom putu prisvoji teške metale i štetne materije koje zagađuju more. Tijekom konzerviranja tunjevine živa koja se nalazi u njoj ne može nestati, no ljudska podložnost njenim negativnim svojstvima ovisi od karakteristika svakog pojedinca koji je konzumira.

Faktori koji doprinose reakciji na tunjevinu su broj kilograma, stanje imuniteta i genetske bolesti ljubitelja tunjevine.

Istraživanje pokazuje da se u 100 g konzervirane tunjevine može naći od 10 do 45 mg žive, dok će ista količina u svježem komadu ove ribe biti dvostruko veća. Kako biste izbjegli posljedice kao što su problemi s probavnim sustavom, malaksalost i gubitak pamćenja, nutricionisti savjetuju da tunjevinu jedete umjereno.

 

Autor:A. Pranjić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.