Predstavnici Saveza društava multiple skleroze Hrvatska održali sastanak s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom

Autor: dnevno.hr

Ispred Ureda pravobraniteljice sastanku su prisustvovale zamjenica pravobraniteljice Mira Pekeč-Knežević te savjetnice Vesna Mužina i Andreja Makar.

U Uredu pravobraniteljice za osobe sinvaliditetom održan je 06. veljače 2018. godine sastanak sa predstavnicima Saveza društava multiple skleroze Hrvatska. U Savezu često zaprimaju pritužbe oboljelih od multiple skleroze i članova njihovih obitelji vezano za kriterije oko ostvarivanja prava, ali i nepravilnosti u radu tijela vještačenja i centara za socijalnu skrb. U prvom djelu sastanka raspravljalo se o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi, a koje se odnose na pravo na osobnu invalidninu i pravo na status roditelja njegovatelja/status njegovatelja. U drugom djelu sastanka Pravobraniteljica je podržala Kampanju saveza pod nazivom:“Je li liječenje MS-a i dalje lutrija“ te je dogovorena daljnja zajednička suradnja u cilju otklanjanja diskriminatornih kriterija u liječenju multiple skleroze.

Ispred Ureda pravobraniteljice sastanku su prisustvovale zamjenica pravobraniteljice Mira Pekeč-Knežević te savjetnice Vesna Mužina i Andreja Makar.

Od 31. prosinca 2017.godine stupila je snagu izmjena Zakona o socijalnoj skrbi prema kojoj na osobnu invalidninu više ne utječe plaća i autorski honorar. Međutim, problematično je to što nisu izuzeti i neki drugi prihodi, kao primjerice prihod od ugovora o djelu i sl. kao i činjenica da su ponovno u nejednakom položaju osobe s najtežim stupnjem invaliditeta, ovisno o radnom statusu. Osobna invalidnina definirana kao potpora za uključivanje u zajednicu te bi trebala biti priznata prvenstveno temeljem težine invaliditeta te tog razloga na ostvarivanje prava ne bi trebala utjecati primanja osobe. Ujedno je naznačeno kako je potrebno drugačije regulirati pravo na krug osoba koje mogu ostvariti pravo na status njegovatelja i isto proširiti na druge osobe.

Od 01.04.2018.g. stupa na snagu izmjena u Zakonu o socijalnoj skrbi koja se odnosi na visinu naknade za priznavanje prava s osnova oštećenja zdravlja (naknada za osobnu invalidninu povećana je sa 250% na 300 % osnovice- što iznosi 1.500,00 kuna, naknada za doplatak za pomoć i njegu u punom opsegu povećana sa 100% na 120% osnovice-što iznosi 600,00 kuna, dok je naknada za doplatak za pomoć i njegu u smanjenom opsegu povećana sa 70% na 84% -što iznosi 420,00 kuna).

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.