Ilustracija/Pexels

Predenje mačaka ima iscjeljujuće učinke! Stručnjaci preporučuju da se mazite sa svojim ljubimcima

Autor: Zlatko Govedić

Već desetljećima znanstvenici istražuju zašto mačke predu. Zasad jedino možemo reći da je to veoma kompleksna pojava. Smatra se da tek rođene mace predenjem uspostavljaju komunikaciju s majkom te joj šalju poruku o svojoj ugodi i zadovoljstvu hranom i toplinom.

Prema jednoj studiji, osim mijaukanjem, neke mačke predenjem daju vlasniku do znanja da su gladne, tvrdi studija engleskog Sveučilišta Sussex provedena 2009. godine. Predenjem se proizvode visoke frekvencije koje čovjek jednostavno ne može zanemariti, čime se mačke lukavo koriste za “žicanje” hrane.

Istraživanja su također pokazala da se tijekom predenja kod mačaka oslobađa endorfin,  poznat kao hormon sreće i regulator boli. Dakle, mačke predu kada su izložene bolnim situacijama, kao što su zdravstvene tegobe, ozljede ili porod, kako bi ublažile bol. Nadalje, frekvencije od 24 do 140 vibracija u minuti terapeutski djeluju na rast kosti, ublažavanje boli i zacjeljivanje rana.

No, vibracije koje se stvaraju dok mačka prede djeluju sedativno i na ljude. Smanjuju stres i napetost.

Povišen krvni tlak također se može regulirati mačjim predenjem. Usto, kardiolozi navode da vlasnici mačaka imaju 40 posto manje rizika da dožive infarkt. Silina vibracija koju mačke proizvode ubrzava cirkulaciju, što djeluje i protuupalno.

Fizioterapeuti preporučuju svima, naročito sportašima, da se što više maze sa svojim ljubimcima jer predenje utječe povoljno u trenucima zamora mišića ili ozljeda ligamenata i tetiva.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.