pixabay.com/dnevno.hr

Pravu prirodnu kozmetiku možete i pojesti!

Autor: Lana Kim/7Dnevno/1. travnja 2016.

Mi u Matičnjaku pod prirodnom kozmetikom smatramo samo ono što možemo nanijeti na kožu i kosu, a istovremeno taj isti pripravak možemo i pojesti ili popiti. Zašto je to bitno?

Većina skupih klasičnih krema za njegu kože sadrži velike količine vazelina, lanolina, boraksa, a male količine (do 5%) hladno prešanih ulja. Čak i takozvana „organska kozmetika“ sadrži opet velike količine lanolina (ovčji loj), pčelinjeg voska (više ili manje onečišćenog lijekovima za zaštitu pčela) i nešto hladno prešanog ulja (marelice, lješnjaka, grožđa…) kao glavne aktivne tvari proizvoda. Nije bitno da li biste ovo pojeli, ali razmislite je li pčelinji vosak na licu stvarno dobar. Jedno je sigurno, s tim ćete voskom začepiti pore, a isto tako djecu izviđače uče kako s tim istim voskom možete impregnirati tkaninu i koristiti je za šator. Najjednostavnije stvari u životu su i najbolje – i mi Vam kao prirodnu-alternativnu kozmetiku preporučujemo šest vrsta naših hladno prešanih ulja. Upravo je nevjerojatno da su kozmetičkim otrovima alternativa 100 % hladno prešana ulja, umjesto da je obrnuto, odnosno da su prirodna ulja obavezan sastojak pri čuvanju i održavanju zdravlja i ljepote, budući da njihovom uporabom u i na tijelo ne nanosite ništa umjetno, nepotrebno i štetno, a cjenovno su i više nego pristupačna.

Tri najbolja ulja za kožu koja ne zatvaraju pore su hladno prešano ulje marelice, lješnjaka i grožđa, i to tim redom. Umjesto Vaše dnevne kreme pune kemije ili organske s pčelinjim voskom nanesite na lice i vrat 100 % hladno prešano ulje marelice (najbrže se upija i ovo ulje sprječava pojačano boranje kože). Navečer na lice, vrat i bedra nanesite lješnjakovo ulje, ono je puno kolagena i vitamina. E, a vaša koža će slobodno disati do jutra, a jednom tjedno umjesto maske jednostavno stavite na lice ulje grožđa koje, iako ne zatvara pore – što nije slučaj za bademovo ulje – najbolje hrani kožu. Nećete pogriješiti ni ako nešto od ova tri ulja popijete prije spavanja kako bi na taj način u tijelo unijeli velike količine prirodnog, a ne sintetičkog vitamina E. Arginin, kojeg ima u lješnjaku, raširit će vam krvne žile pa ćete se ujutro osječati svježije i poletnije, a ulje sjemenki grožđa dugoročno će pozitivno djelovati na elastičnost stijenki krvnih žila, smanjit će vam tegobe s proširenim venama i učiniti ih manje vidljivima, a smanjit ćete i kolesterol i trigliceride…

Evo nešto više o navedenim uljima:

Hladno prešano ulje jezgre marelice

Takvo ulje dobiva se mehaničkim cijeđenjem ulja. Odlikuje ga visok udio vitamina E i A, bogato je nezasićenim masnim kiselinama, od kojih najviše sadrži oleinsku kiselinu-omega 9 (oko 64%); ne sadrži transmasne kiseline. Smatra se izvrsnim kozmetičkim uljem, a u nas je malo poznato da je ovo ulje ugodnog bademastog okusa odlično prehrambeno ulje. Točka dimljenja mu je na oko 165 stupnjeva Celzijusa, pa se može koristiti i kod pečenja, no najbolje ga je dodati na kraju kod pripremanja pikantnih jela. Budući da ima okus marcipana, obično se dodaje desertima, voćnim salatama, nadjevima za palaćinke. Ovo ulje ne samo da je isplativo, već je i djelotvorna zamjena za vrlo skupe kozmetičke kreme. Obnavlja kožu, čini je zdravom i mladenački svježom. Iako ulje marelice ne sadrži značajne količine amigdalina (vitamin B17) koji zaostaje u pulpi jezgre marelice, ono povoljno utječe na akutna i kronična stanja srčanog mišića, naime istraživanja pokazuju da korištenjem ulja marelice u prehrani značajno smanjujemo rizik od nastanka infarkta miokarda.

Hladno prešano ulje lješnjaka

Lješnjak je ne samo neodoljivo ukusan, već je izuzetno bogat makro i mikro nutrijentima (proteinima, uljima, vitaminima i mineralima). Jezgra lješnjaka obvezan je sastojak zdravih prehrambenih dijeta budući da štiti od raznih oboljenja (ateroskleroze, karcinoma…) Zahvaljujući aminokiselinama (prije svega argininu), fitosterolima, vitaminima A, B1, B2, E i C, te magneziju, željezu, bakru i selenu, lješnjak je dobar saveznik u podizanju imuniteta. Po sastavu masnih kiselina slično je ekstra djevičanskom maslinovom ulju (visok udio omega-9 i omega-6), pa je izvrsno prehrambeno ulje.Hladno prešano ulje lješnjaka lijepe je zlatnožute boje, ugodnog mirisa i finog slatkastog okusa. Zahvaljujući tim svojstvima cijenjeno je i kao začinsko ulje u kulinarstvu, no najpoznatija je njegova primjena u kozmetici i farmaceutskoj industriji. Velike količine vitamina E hladno prešanom ulju lješnjaka donijele su titulu nenadmašnog „zaštitnog faktora” i eliksira mladosti u kozmetici. Hladno prešano ulje lješnjaka pomaže u izgradnji tkiva i povećava količinu kolagena u koži. Lako se upija, umiruje i istovremeno lagano napinje kožu, a osobito je dobro za osjetljivu kožu.




Hladno prešano ulje grožđa obiluje vitminima i mineralima, sadrži značajne količine atioksidansa (tokotrienola), a po udjelu nezasićenih masnih kiselina na samom je vrhu hladno prešanih ulja: najviše ima linolenske kiseline (oko 54%), zatim oleinske (36%), palmitinske (oko 5%) i stearinske (oko 2,5%), dok svega 2,5% čine zasićene i hlapive masne kiseline. Zahvaljujući finoj teksturi i sastavu odlično je kao kozmetičko ulje, no isto tako je djelotvorno i u njezi čitavog organizma. Od većine drugih hladno prešanih ulja razlikuje se i po vrlo visokoj točki dimljenja, pa je osobito cijenjeno u kulinarstvu – na ovom ulju možete pržiti, peći, kuhati bez straha da će visoke temperature promijeniti njegova svojstva; odlično je kao dodatak umacima, a salatama daje zagonetan voćni okus. Podiže dobar a snižava loš kolesterol, snažan je antioksidans koji čuva kožu i organizam od ubrzanog starenja, čuva organizam od zračenja, čuva elastičnost vena i arterija, pomaže u zatezanju kože i održavanje njenog tonusa, odlično je za hidrataciju kože…

Kozmetika iznutra

Riječ je o uljima čije se konzumiranje preporučuje oralno. Ulje Cameline sative bogato je derivatima omega 3 i 6 višestruko nezasićenih masnih kiselina alfa i gamalinolenske, te oralno uzeto djeluje protuupalno. Gama linolenska višestruko nezasićena masna kiselina čini nam kožu baršunastom, hidrira je, a kosa postaje iznimno sjajnom. Važno je napomenuti da je iz iskustva ovo ulje najbolje za prevenciju upalnih procesa koji se odražavaju na koži, neurodermitisa i psorijaze, a ako ga primjenjujete oralno i dermalno sigurno je da ćete smanjiti upalne procese poputa gastritisa, dermitisa, policističnih jajnika…




Crni kim se preporučuje aplicirati na akne, a oralno uzet dobar je i za širenje bronhija te uništavanje candide, ešerihije. Orahovo ulje je dobro za kosu, ali dobro ga je i popiti jer povoljno utječe na moždanu cirkulaciju; studentice će, osim bolje kože, imati i više uspjeha na ispitima.

Autor:Lana Kim/7Dnevno/1. travnja 2016.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.