Unsplash

Prakticirajte ove tri vrste hoda i smršavite samo od hodanja

Autor: Iva Hanzen

Hodajte nakon obroka radi probave

Hodanje nakon obroka povećava kalorijsku potrošnju za 30% . Ako se dignete u prvih pola sata nakon obroka i krenete u šetnju, potrošit ćete ono što je potrebno za samo hodanje, ali ćete podići termički efekt probave i tjelesne topline i to će smanjiti kalorijsku vrijednost obroka.

Unsplash

Hodajte unatrag

Ne radi se o tome da zaista hodate unatrag, nego da koristite vrijeme iza koraka pri hodu kako biste povećali kalorijsku potrošnju. Normalni šetači hodaju gledajući naprijed tražeći instinktivno oslonac ispred sebe. To nazivamo vrijeme prije hoda. Stopalo se uputilo i bedro ga slijedi, a druga noga pasivno prelazi u poziciju iza. Vrijeme prije pokreta upotrebljava prije svega kvadriceps, mišić s prednje strane bedra, kudikamo najveći mišić organizma. Upotrebljava i trbušne i lisne mišiće na goljenici koji podižu stopalo na svakom koraku da se vuče po podu.

Da biste poboljšali hod, podigli kalorijsku potrošnju i zategnuli mišiće koji su često zanemareni, treba raditi mišićima koji upravljaju vremenom iza koraka. Kada stopalo završi svoj korak unaprijed i kada se vrati u vertikalni položaj i kada počne prelaziti unazad, preuzmite kontrolu noge. Umjesto da pustite nogu da se digne gore kao na vagi, zadržite nogu na podu stiskanjem mišića stražnjice i stražnjih bedrenih mišića. Tako ćete udvostručiti kalorijsku cijenu korištenjem dviju mišićnih skupina.
Unsplash

 

Hodajte držeći se uspravno

Definirajmo što točno znači držati se uspravno. To znači jednostavno imati glavu u istoj liniji s prsima i istegnut vrat, dok su ramena istodobno opuštena unazad prema dolje. Držanje uspravno troši puno energije jer na takav način  pokreće veliku količinu mišića, a zamislite koliko se tek kalorija troši dok se istodobno držite uspravno i hodate.
Autor:Iva Hanzen
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.