Foto: Dusko Marusic / CROPIX/Ilustracija

Poznati kuhar otvorio oči Hrvatima: ‘To je najzdravije što možete kupiti’

Autor: F.F

Plava riba, poput tune, skuše, srdela i lososa, postala je sinonim za zdravu prehranu diljem svijeta. Njezina nutritivna vrijednost i zdravstvene prednosti čine je neprocjenjivim sastojkom naših jelovnika. Ova vrsta ribe je bogata omega-3 masnim kiselinama, esencijalnim nutrijentima koji pružaju brojne prednosti za naše zdravlje.

Omega-3 masne kiseline, posebno EPA i DHA, ključne su za zdravlje srca i krvnih žila. One smanjuju rizik od srčanih bolesti, reguliraju krvni tlak i poboljšavaju cirkulaciju. Osim toga, omega-3 masne kiseline imaju pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje, smanjujući rizik od depresije, anksioznosti i drugih mentalnih poremećaja te potičući kognitivne funkcije.

Uz to, plava riba je bogat izvor proteina visoke kvalitete, vitamina D i vitamina B skupine, koji su važni za održavanje zdravog metabolizma i imunološkog sustava. Svojom raznolikošću hranjivih tvari, ova riba pruža cjelovitu prehranu koja podržava opće dobrobit i vitalnost organizma.

Zašto ih nema?

Iako je plava riba poznata po svojim zdravstvenim prednostima, treba biti oprezan prilikom kupnje i pripreme. Kvaliteta ribe može varirati ovisno o načinu ulova i obrade. Stoga je važno birati svježe ili smrznute ribe visoke kvalitete te ih pripremati na načine koji očuvaju njihove nutritivne vrijednosti, poput kuhanja, pečenja ili pari.

Dok su nedavno istraživali ribarnicu u Puli, novinari s HRT-a susreli su poznatog kuhara Davida Skoka, koji je inače sin ribara. Skoko je istaknuo da redovito konzumira ribu i objasnio razlog trenutačnog nedostatka plave ribe te koliko je plava riba zapravo – zdrava.

Vodu nikada ne bi trebali zagrijavati u mikrovalnoj: Može doći čak i do ‘eksplozije’




“Plava riba je nešto najzdravije što možete kupiti na ribarnici. Lov na plave ribe znatno ovisi o vremenu. Malo dođe mjesečina pa je nema, pa je mareta na moru, onda bude jugo, bura… Ljudi ne idu na more kada na mogu, ali čim mogu idu. I tada ulove ribu i treba ju odmah jesti, kad je ima”, rekao je popularni kuhar.

Uz pravilan odabir i pripremu, plava riba može postati nezaobilazan dio uravnotežene prehrane, pružajući izvanredne zdravstvene koristi i užitak u svakom zalogaju.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.