PxHere

POSLJEDICE MODERNOG ŽIVOTA: Sve više trudnica pati od depresije

Autor: Hina

 Današnje trudnice imaju veće izglede patiti od depresije u odnosu na svoje majke, pokazalo je novo britansko istraživanje.

 Stres modernog svijeta možda je pokretač toga porasta, kaže voditeljica istraživanja Rebecca Pearson, stručnjakinja za psihijatrijsku epidemiologiju sa sveučilišta Bristol u Britaniji.

“Naši podaci pokazuju da se simptomi koji su povezani s porastom broja depresija odnose na stres i osjećaj zasićenja te tjeskobu a ne na osjećaj nemotiviranosti ili potonulosti”, kaže Pearson. “To podupire teorije da se moguće radi o posljedici ubrzanog modernog svijeta.”

Dok je postpartalna depresija dobro poznati problem, protekloga desetljeća sve se više pažnje posvećuje simptomima koji se pojavljuju prije rođenja djeteta, kaže dr. Priya Gopalan, psihijatrica iz bolnice za ženske bolesti Magee sveučilišta u Pittsburghu.

“Ono što smo tradionalno nazivali poslijeporođajnom depresijom zapravo započinje u trećem tromjesečju”, kaže Gopalan koja nije sudjelovala u istraživanju. “Ta promjena pomogla je uklanjanju mitova da je trudnoća najsretnije vrijeme za sve majke”.

Prema istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu JAMA Network Open znanstveni tim usporedio je 2390 žena koje su rodile početkom 1990-ih sa 180 žena sljedeće generacije koje su bile ili kćeri ili snahe majki iz prve grupe. Prosječna dob žena u obje grupe bila je između 22 i 23 godine.

Među starijom generacijom 17 posto imalo je simptome depresije tijekom trudnoće dok je 25 posto trudnica mlađe generacije patilo od depresije.




Kćeri žena koje su patile od trudničke depresije imale su posebno visok rizik od razvoja prenatalne depresije. Istraživanje je pokazalo da su imale tri puta veće izglede razviti simptome depresije u odnosnu na trudnice čije majke nisu patile od depresije tijekom svoje trudnoće.

Prema Pearson glavni pokretač porasta stope trudničke depresije je to što je sve više trudnica koje rade i moraju pomiriti svoje obiteljske i poslovne obveze, pritisak društvenih mreža i interneta koji potiču na usporedbe te preplavljuju trudnice informacijama, financijski pritisak i potreba osiguranja dvije plaće u obitelji za pristojan život, pomanjkanje obiteljske i društevene potpore za trudnice i sve veći pritisak za intimne partnerske odnose.

Gopalan i drugi stručnjaci kažu kako je potrebno liječiti trudnice koje razviju simptome depresije, ako je potrebno i medikamentima, kako bi se zaštitilo nijhovo zdravlje i zdravlje djeteta.




Gopalan kaže kako se djeca čije su majke liječile depresiju tijekom trudnoće bolje razvijaju. “Depresivne majke bez liječenja ne vežu se sa svojim bebama kao što bi one koje ne pate od depresije”.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.