Ilustracija: Pixabay

Popularni lijekovi protiv začepljenog nosa uskoro bi mogli biti zabranjeni

Autor: Dnevno.hr

Zbog smanjenja rizika od sindroma posteriorne reverzibilne encefalopatije (PRES) i sindroma reverzibilne cerebralne vazokonstrikcije (RCVS), Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA), preporučilo je nove mjere za lijekove koji sadrže pseudoefedrin. Nakon ocjene svih dostupnih podataka, PRAC je zaključio da je pseudoefedrin povezan s rizicima pojave PRES-a i RCVS-a. Iako je riječ o rijetkim stanjima koja mogu uzrokovati ishemiju, odnosno smanjenu opskrbu mozga krvlju, riječ je o komplikaciji koja može biti i opasna po život, zbog čega je PRAC odlučio ovako reagirati.

Simptomi PRES-a i RCVS-a najčešće nestanu ako se brzo postavi dijagnoza i započne liječenje. Unatoč tome, preporuka je da se lijekovi koji sadrže pseudoefedrin ne propisuju bolesnicima s ozbiljnim ili nekontroliranim krvnim tlakom i kod osoba s ozbiljnom akutnom ili kroničnom bolešću bubrega te njihovim zatajenjem. Liječnicima je savjetovano da razgovaraju sa svojim pacijentima i upozore ih da odmah prestanu koristiti lijekove ako razviju simptome poput nagle i snažne glavobolje, poremećaja vida, smetenosti, napadaja, mučnine i povraćanja, upozorila je Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Foto: Nikola Vilic / CROPIX

Za liječenje začepljenog nosa

Pseudoefedrin je djelatna tvar koja potiče živčane završetke na otpuštanje noradrenalina, što uzrokuje stezanje krvnih žila. To, pak, dovodi do smanjenja tekućine koja izlazi iz krvnih žila, odnosno manjeg oticanja i manje količine sluzi u nosu.

Lijekovi koji sadrže pseudoefedrin odobravaju se u članicama Europske unije zasebno ili u kombinaciji s lijekovima protiv prehlade i gripe, glavobolje, febriliteta te upale nosnih kanala. Najčešće se propisuje osobama sa začepljenim nosom. U pojedinim državama EU, pseudoefedrin se može koristiti i pri upali srednjeg uha zbog naglih promjena u tlaku zraka.

Hrvati troše više lijekova nego lani: Jedna županija apsolutni rekorder u potrošnji lijekova za živce

Moguće ih je kupiti bez recepta

U Hrvatskoj je odobreno osam lijekova koji sadrže pseudoefedrin, od kojih su neki vrlo poznati: Aerinaze, Aspirin Complex, Clarinase, Daleron COLD3, Maxflu, Nurofen Cold and Flu, Rhinorelief i Rhinostop. Samo se Aerinaze izdaje na liječnički recept, dok je ostale moguće kupiti u ljekarni bez recepta.
Zdravstveno će osoblje biti informirano o mjerama smanjenja rizika od nuspojava PRES-a i RCVS-a povezanih s  korištenjem ovih lijekova. Sve navedene preporuke bit će proslijeđene Povjerenstvu za humane lijekove (CHMP) pri EMA-i, koje će donijeti konačnu odluku. Ta će odluka, pak, biti proslijeđena Europskoj komisiji koja će odlučiti o usvajanju pravno obvezujuće odluke za sve članice EU.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.