fbpx
Ilustracija/Depositphotos

Pomladite kožu! Napravite čaj od samo dva sastojka koja već imate u kuhinji i pijte ga četiri puta dnevno

Autor: Zlatko Govedić

Starenje je proces postupnih i spontanih promjena u organizmu, obilježen progresivnim slabljenjem fizioloških funkcija, propadanjem tkiva i organa, a time i organizma u cjelini. Na koncu starenje dovodi do smrti.

U širem smislu, starenje je proces koji počinje začećem jedinke i događa se tijekom cijeloga njezina života. U užem smislu, starenje započinje nakon rasta i razvoja jedinke. Kod čovjeka je to u kasnim dvadesetim godinama života. Proces kojim stanice tijekom vremena gube sposobnost diobe, rasta i funkcioniranja naziva se senescencija.

Postoje mnogobrojne znanstvene teorije kojima se pokušava objasniti starenje. Danas se velika pozornost posvećuje istraživanju staničnoga starenja jer je ono u najvećoj mjeri odgovorno za starenje cijeloga organizma. Istraživanja se provode na stanicama u kulturi.


Iako ukupna kultura stanica ima određen broj dioba, pokazalo se da pojedine stanice tijekom rasta kulture stare naglo i nasumce, što dotadašnje teorije starenja nisu mogle objasniti. God. 1973. ruski znanstvenik A. M. Olovnikov postavio je teoriju marginotomije, prema kojoj se krajevi (margine) kromosoma (telomeri) nakon svake stanične diobe nepotpuno udvostručuju te zbog toga skraćuju. Otkako je 1990. otkriveno skraćivanje telomera u kulturi ljudskih fibroblasta, počelo je intenzivno istraživanje te pojave.

Pokazalo se da je ona glavni mehanizam tzv. biološkoga sata. Smatra se da skraćivanje telomera biva prepoznato kao oštećenje DNK, što izaziva prestanak daljnjih dioba, a time i stanično starenje.

Moćna kombinacija

U narodnoj medicini postoji puno metoda za usporavanje starenja, tzv. antiaging.

Stari su narodi dobro poznavalo ljekovitost cimeta i meda. Prema pučkim vjerovanjima svakodnevnim uživanjem u čaju od cimeta i meda, može se doživjeti duboka starost i pri tome dugo ostati krepkim i vitalnim.

Upravo kombinacija meda i cimeta čini kožu svježom, nježnom i krepkijom pa se čini da se time usporava proces starenja, tj. da se produžava životni vijek.

Recept za čaj od cimeta i meda

Jednu žlicu cimeta i četiri žlice meda prokuhajte u jednoj šalici vode.
Podijelite na četiri dijela i pijte tijekom dana (četiri puta dnevno).

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.