Foto: Pixabay

POMAŽE LI JOGURT KOD VISOKOG TLAKA? Samo 170 grama dnevno može smanjiti rizik za trećinu!

Autor: Zlatko Govedić

Jogurt je pun kalcija i dobrih bakterija koje uravnotežuju svakodnevnu prehranu i jačaju kosti te eliminiraju stres i depresiju. Osim toga, taj mliječni proizvod, koji je veoma čest dio svakog doručka, blagotvorno utječe na imunitet, zdravlje srca i zuba.

Studija u koju su bile uključene na tisuće ljudi, otkrila je da se rizik od visokog krvnog tlaka kod ispitivanih osoba koje su redovno konzumirale jogurt smanjio čak za petinu u odnosu na ljude koji su jogurt jeli samo jednom mjesečno.

Pozitivan učinak jogurta izraženiji je kod žena jer muškarci manje jedu jogurt.

Pozitivni učinci na zdravlje ljudi i krvni tlak bili su još izraženiji kod osoba koje su jogurt kombinirale s mnogo voća, povrća, orašastih plodova i mahunarki.

Znanstvenici su, naime, utvrdili da samo 170 g jogurta na dan, u kombinaciji s tim namirnicama, smanjuje rizik od povišenog krvnog tlaka za 31 posto.

Ova studija pokazala je, naime, da je redovnom konzumacijom mliječnih prizvoda, naročito jogurta, moguće smanjiti rizik od visokog krvnog tlaka koji je jedan od vodećih faktora rizika za kardiovaskularna oboljenja.

Istraživači te podatke obrazlažu činjenicom da jogurt sadrži velike količine kalcija i bjelančevina koje su potrebne za blagotvorno funkcioniranje organizma, čime blagotvorno djeluju na tlak i rad nadbubrežnih žlijezda.




Osobe koje svakodnevno konzumiraju jogurt u periodu od 15 godina imaju 31 posto manje vjerojatnosti da dobiju visok krvni tlak. Osim toga, redovnom konzumacijom jogurta može se regulirati i razina šećerra u krvi, ali i smanjiti rizik ili ublažiti tegobe osteoporoze.

Preporučuje se jedan jogurt s niskom postotkom masti dnevno, koji će uz redovnu tjelesnu aktivnost pomoći u prevenciji srčanih bolesti.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.