Foto: Screenshot/YouTube

Pogledajte što Kornelija radi od biljke koje ima na svakoj livadi: ‘Ima posebnu namjenu’

Autor: F.F

Tratinčice su nježni cvjetovi koji krase mnoge livade, travnjake i rubove šuma diljem svijeta. Prepoznatljive su po svom karakterističnom izgledu: imaju bijele latica koje okružuju središnji žuti centar. Ovi sitni cvjetovi često se mogu pronaći u divljini, ali ih mnogi također uzgajaju u vrtovima zbog njihove jednostavne ljepote te ih nerijetko nalazimo u parkovima diljem gradova.

Tratinčice rastu na tankim stabljikama i cvatu tijekom proljeća i ljeta. Njihova prisutnost često donosi osjećaj nježnosti i radosti, te ih mnogi vole koristiti u cvjetnim aranžmanima ili kao ukras u vrtovima.

Iako su tratinčice najpoznatije po svojoj dekorativnoj svrsi, neki ljudi koriste njihove liske u kulinarstvu, dodajući ih salatama ili čajevima zbog njihovog blagog okusa. Također se koriste u narodnoj medicini zbog svojih potencijalnih ljekovitih svojstava, kao što su umirujući učinci na probavu ili protuupalna svojstva.

Foto: Pexels

Krema od tratinčica

Kornelija Benyovski Šoštarić često otkriva kako na prirodan način napraviti razne preparate za higijenu pa je tako radila i pastu za zube od metvice. Sada je u HRT-ovoj emisiji Kod nas doma podijelila korake izrade kreme od tratinčice, kako je i sama rekla, jedne od kraljica prirodne kozmetike. Također, ističe kako tratinčice mogu pomoći u slučaju depigmentacije na koži.

“Ima posebnu namjenu u kozmetici. Pomaže u slučajevima kada imamo nekakvu depigmentaciju na koži ruku ili na licu, dakle kada je potrebno izbjeljivanje kože”, otkrila je.

Prvi korak je pripremanje macerata. Nakon što uberete cvjetove, osušite ih pet, šest dana kako ne bi bile vlažne. Ti se cvjetovi potom zaliju baznim uljem, Kornelija je koristila bademovo, nakon čega ih ostavite negdje na toplom četiri tjedana. Ako nemate vremena, možete napraviti macerat tako da odabrano ulje zagrijete na pari.




Jednostavna priprema

Nakon toga procijedite ulje i imate macerat, čime je završena prva faza pripreme kreme. Potom u dvije jušne žlice macerata dodajte jednu žlicu emulgatora koji će povezati ulje s vodenim dijelom kreme. Kornelija je u ovom slučaju koristila emulgator na bazi proteina pšenice. Nakon dvije minute se on otapa u ulju te ga možete staviti sa strane.

Liječnica objasnila zašto je opasno jesti odstajalu rižu: ‘Nisam mogla otići na hitnu’




Zatim slijedi zagrijavanje druge posude s pet jušnih žlica destilirane vode. Kada su obje tekućine zagrijane na otprilike istoj temperaturi, slijedi miješanje. Polako dodajte vodu u ulje uz ravnomjerno miješanje, a nakon samo dvije minute vaša krema od tratinčica će biti gotova.

Kremu obavezno morate držati u hladnjaku jer ne sadrži nikakve konzervanse. Kornelija preporučuje da se krema iskoristi u tri mjeseca.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.