Pixabay

POČNITE GA KORISTITI ODMAH: Povrće koje smanjuje upalu, poboljšava zdravlje zglobova, smanjuje kolesterol i još mnogo toga!

Autor:

Celer je jedno od najzdravijih povrća koje možete uključiti u vašu prehranu, i to vrlo jednostavno kao juhu od celera. Bogat je izvor brojnih minerala i vitamina, pa na različite načine poboljšava zdravlje. Prema knjizi “Najzdravija hrana na svijetu”: “Celer je bogat izvor fenolnih fitonutrijenata koji imaju antioksidacijsko i protuupalno svojstvo. Ovi fitonutrienti uključuju kafeinsku kiselinu, kafeoilkvinsku kiselinu, cimetnu kiselinu, kumarinsku kiselinu, ferulinsku kiselinu, apigenin, luteolin, kvercetin, kaempferol, lunularin, beta-sitosterol i furanokumarine. 

Celer je izvrstan izvor vitamina K i molibdena. Vrlo je dobar izvor folata, kalija, dijetalnih vlakana, mangana i pantotenske kiseline. Celer je također dobar izvor vitamina B2, bakra, vitamina C, vitamina B6, kalcija, fosfora, magnezija i vitamina A (u obliku karotenoida). Sadrži oko 35 miligrama natrija po stabljici, pa pojedinci osjetljivi na soli mogu uživati ​​u celeru, ali bi trebali pratiti taj iznos prilikom praćenja dnevnog unosa natrija. ”

Dakle, evo 9 razloga zašto biste svakodnevno trebali početi jesti celer:

1. Celer smanjuje kolesterol

2. Celer pomaže u upravljanju krvnim tlakom

3. Celer smanjuje upale

4. Celer ublažava infekcije mokraćnog mjehura

5. Celer nam je glavno pomagalo u probavi

6. Celer potiče zdravlje čitavog organizma

7. Celer pomaže kod ublažavanja stresa

8. Celer nam pomaže u mršavljenju

9. Celer nas rješava lošeg zadaha

10. Celer poboljšava zdravlje zglobova






Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.