Foto: Screenshot/YouTube

Počela sezona neobičnog voća koje raste i u Hrvatskoj: Kilogram košta kao suho zlato

Autor: F.F

Haskap, voće  koje izgleda kao izduljena šljiva, ima korijene u kulturi Ainu naroda u Japanu. Ovo voće, poznato kao plod dugovječnosti i vizije, obiluje nutritivnim vrijednostima i izdržava ekstremno niske temperature. Sazrijeva krajem travnja i početkom svibnja.

Plavo-ljubičaste bobice haskapa imaju nježnu kožu i sočno meso koje se topi u ustima. Njihov blago trpki i osvježavajući okus čini ih odličnim za konzumaciju svježih ili smrznutih, te se mogu koristiti u raznim desertima, smoothiejima, džemovima ili sokovima.

Osim što su ukusne, haskap bobice su i izvor antioksidansa, vitamina C, vitamina A, vlakana i kalija. Tradicionalno su korištene u narodnoj medicini za smanjenje rizika od raznih bolesti poput hipertenzije, glaukoma, srčanog udara, anemije, malarije, osteoporoze i gastrointestinalnih bolesti.

Iznimno zdravo voće

Antocijanini, koji su prisutni u haskapu, imaju brojne zdravstvene prednosti poput antioksidativnog, protuupalnog, i antikancerogenog djelovanja te pomažu u prevenciji od kardiovaskularnih bolesti. Haskap također sadrži visoku razinu vitamina C, koji je važan za imunološki sustav i održavanje zdravlja kože i kostiju.

Antioksidansi u haskapu pomažu u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, koji mogu dovesti do raznih kroničnih bolesti poput srčanih oboljenja, dijabetesa i raka. Haskap je pokazao da ima znatno veću antioksidativnu moć od borovnice i jagode, čineći ga vrijednim dodatkom prehrani.

Jagode nisu sigurne za sve: Ljudi s ovom dijagnozom trebali bi ih izbjegavati




Haskap preferira rasti u umjereno hladnim klimatskim uvjetima, poput onih u kojima se uzgaja borovnica. Ovo voće dobro podnosi hladnije temperature i čak može izdržati ekstremno niske temperature, što ga čini idealnim za uzgoj u područjima s dugim zimama i hladnijim proljećima.

Tlo za haskap trebalo bi biti dobro drenirano, bogato organskom tvari i blago kiselo. Također, preferira sunčana ili polusjenčana područja. Osim toga, haskap se dobro prilagođava različitim tipovima tla, uključujući pjeskovita, ilovasta i glinena tla. S obzirom na to da se radi o prilično izdržljivom voću, haskap se lako sadi i u Hrvatskoj. Kilogram ovog voća košta od 15 do 20 eura.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.