Gubitak kose obično izaziva veliku zabrinutost Izvor: Pixabay

POČELI STE ĆELAVITI? Evo zbog čega nastaje ćelavost i možemo li ublažiti ovu nezgodnu pojavu?

Autor: Matea Sušac

Ćelavost je vrlo neugodna pojava koja pogađa sve više muškaraca i žena, a danas više ne spada samo u zdravstvene probleme već i u estetske. Muškarci se danas sve više odlučuju na presađivanje kože, koje je postalo planetarno popularno. Naime, čovjek dnevno izgubi do 100 vlasi dnevno u prosjeku.

Iako zvuči puno, ovo je sasvim normalno. Uzroci ćelavosti mogu biti razni, a samo neki od njih su stres, loša prehrana, ili različiti lijekovi koji loše djeluju na tjeme. Drugi medicinski naziv za ćelavost je alopecija, i nije neuobičajeno da se pojavi i na drugim djelovima tijela, a ne samo glavi.

Alopecija ili ćelavost se puno češće javlja u starosti, ali ponekad se može i kod male djece pojaviti privremeno. Kod nekih ljudi ćelavost može nastati nakon niza godina, a kod drugih pak naglo preko noći.

Kako bi saznali koji je uzrok gubitka kose, preporučljivo je posjetiti liječnika kako bi utvrdio pravilnu dijagnozu. Upravo je genetika najučestaliji uzrok gubitka kose. Ukoliko je vaša majka, ili baka brzo proćelavila, velike su šanse da će se to dogoditi i vama.

Gubitak kose (alopecija) ima niz uzroka
Izvor: Privatni album

Donosimo nekoliko savjeta za spriječavanje ćelavosti

Uzimajte multivitaminske dodatke
Nedostatak vitamina može biti uzrok gubitka kose. Vitamini nisu samo zdravi za opće dobro, nego i za vašu kosu. Vitamin E poboljšava cirkulaciju krvi u vlasištu, a vitamin B pomaže kosi da održi zdravu boju. Neki vitamini i minerali koji mogu pomoći uključuju: cink, vitamin D, željezo, vitamin A, vitamin C.  Svatko tko razmišlja o uzimanju multivitaminskog dodatka treba prvo razgovarati s liječnikom.

Redovito perite kosu blagim šamponima
Redovito pranje kose pomaže u spriječavanju gubitka kose. Kada to radite, smanjujete rizik od infekcija i peruti koje mogu dovesti do pucanja ili gubitka kose.

Obogatite prehranu proteinima
Uvedite nemasno meso, ribu, soju ili druge proteine koji​​također smanjuju gubitak kose




Masaža vlasišta s esencijalnim uljima
Oni koji imaju gubitak kose već neko vrijeme moraju nekoliko minuta masirati vlasište esencijalnim uljem. Možete dodati lavandu u ulje badema ili sezama.

Izbjegavajte četkanje mokre kose
Kad je kosa mokra, ona je u najslabijem stanju. Ako morate češljati mokru kosu, koristite češalj vrlo širokih zuba. Također izbjegavajte prečesto četkanje kose.

Sok od češnjaka, sok od luka ili sok od đumbira
Utrljajte jedan od sokova na tjeme, ostavite ga preko noći i isperite ujutro. Učinite to redovito tjedan dana i vidjet ćete primjetan rezultat.




Utrljajte zeleni čaj u kosu
Sve što trebate je skuhati dvije vrećice zelenog čaja u jednoj šalici vode, ostaviti da se ohladi i nakon toga ga nanijeti na kosu. Nakon sat vremena temeljito isperite kosu. Za prve rezultate potrebno je primjenjivati ovaj tretman 10 dana.

Vodite računa o njegovanju svoje kose

Kosa ne može narasti preko noći, pa kako bi ste spriječili njezino opadanje bitno je da ne odustajete preko noći već da budete uporni. Uz gore navedene tretmane, njegujte kosu s manje agresivnim šamponima, ne tretirajte je prečvrstim gumicama koje su opterećenje za vlasništvo i ne četkajte kosu agresivno već laganim pokretima. Osim toga, preporučljivo je izbjegavati pegle, figaro i slične preparate koji uništavaju kosu.

Ulje jojobe djeluje ljekovito!

Ovaj prirodni recept poznat je godinama, a rijetki ga nisu isprobali! Ulje jojobe je zlatne boje, a sadrži vitamine E i B uz minerale. Osim toga, sadrži cink koji je odličan u borbi protiv upala uzrokovanim bakterijama i gljivicama. Ovo ulje potiče rast kose, a potrebno je samo natrljajti jako malu količinu prije pranja kose!

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.