fbpx
Ilustracija/Flickr

Pluća su nam na udaru brojnih štetnih tvari u zraku! Ova tri recepta pomažu u čišćenju dišnog sustava

Autor: Zlatko Govedić

Disanje je vitalna funkcija – prijenos kisika iz zraka u stanice tkiva te prijenos ugljikova dioksida u suprotnom smjeru. Može se opisati kao spontani, ritmički mehanički proces. Kontrakcijom i relaksacijom mišića tijekom disanja nastaje kretanje plinova iz atmosfere u pluća i obratno.

Kod kralježnjaka koji dišu, respiracija kisika uključuje četiri stadija: a) ventilacija iz okolnog zraka u alveole pluća, b) plućna izmjena plinova iz alveola u plućne kapilare, c) prijenos plinova iz plućnih kapilara kroz cirkulaciju prema perifernim kapilarama u organe te d) periferna izmjena plinova iz tkivnih kapilara u stanice i mitohondrije.

Disanje se sastoji od dvije radnje: udisaja i izdisaja. O njemu ne razmišljamo sve dok se ne pojavi problem. Pluća su na izravnom udaru nečistoća koje se nalaze u zraku poput prašine, smoga, duhanskog dima, plijesni, štetnih mikroorganizama i sl. Sve te tvari ugrožavaju rad pluća, a posljedice mogu biti: smanjeni unos kisika, otežano disanje pa čak i gušenje.

Dugotrajno udisanje nezdravog zraka može oštetiti pluća i uzrokovati kronične bolesti poput astme ili bronhitisa.

Postoje brojne metode čišćenja pluća. Savjetujemo vam tri metode kojim ćete poboljšati svoj dišni sustav.

Čaj od đumbira

Odlično je sredstvo za čišćenje pluća od raznih toksičnih tvari. Za pripremu možete uporabiti suhi đumbir u prahu. Može i svježi, no tada je poželjno pojesti i komadić svježeg đumbira uz čaj ili u okviru obroka.

Čaj od koprive
Kopriva je poznata kao narodno sredstvo za čišćenje krvi i dobar izvor željeza, no manje je poznato da on čisti i pluća. Zbog toga je dobar izbor za pušače kojima je potreban višestruki čistač organizma.

Čaj od borovih iglica

Ispijanje ovog čaja potiče izlučivanje sluzi nakupljene u plućima i sinusima, a koristan je i za inhalaciju. Pre ispijanja čaja, dok je još vreo, treba udisati paru jer se tako pospješuje razbijanje sluzi u plućima.

Ako pijete lijekove za pluća i druge dišne organe, nastavite ih piti. Ove upute nisu lijek, nego pomoć koja nekome može olakšati tegobe, dok nekome ne mora.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.