fbpx
Ilustracija: Pixabay

PIVO JE RIZNICA DOBROG ZDRAVLJA: Ovo su razlozi zašto ga treba piti, naravno, u umjerenim količinama

Autor: Zlatko Govedić

Pivo je jedno od najstarijih poznatih alkoholnih pića koje se dobiva nepotpunim vrenjem vodenog ekstrakta ječmenog, ponekad i pšeničnog, slada uz dodatak hmelja.

Hmelj konzervira pivo i daje mu ugodan miris i gorak ukus, dok pivski kvasac uzrokuje alkoholno vrenje u kome šećer prelazi u alkohol i ugljični dioksid. Smatra se “tekućom hranom” jer je energetska vrijednost jedne litre standardnog piva jednaka vrijednosti jedne litre punomasnog mlijeka.

Iako ni s jednim alkoholnim pićem ne treba pretjerivati, pa tako ni s pivom, činjenica je da nam pivo pomaže u jačanju imuniteta, jača kosti, štiti bubrege itd.


Ovo su neke manje poznate dobrobiti piva:

Svaka boca piva smanjuje rizik od nastanka bubrežnih kamenca za 40 posto.

Povišena razina silicija u ​​pivu pridonosi većoj gustoći kostiju. To je najučinkovitije ako pivo popijte popodne.

Pivo također pomaže u smanjenju i sprečavanju dijabetesa tipa II jer se povećava proizvodnja žuči, zbog čega se masna hrana bolje probavlja.

Nadalje, pivo sadrži topiva vlakna koja smanjuju loš kolesterol u organizmu.

Sadrži i fitnonutrijente koji nas štite od štetnih Sunčevih zraka.




Neke studije pokazuju da pijenje piva u umjerenim količinama pomaže u reguliranju krvnog tlaka.

Pivo ima i moćne sastojke koji nam pomažu u borbi sa zarazama.

I na koncu, pivo je odlično sredstvo za smanjenje stresa.




Prema tome, živjeli! Ali nemojte pretjerivati.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.