Pxhere

PETI OKUS POMAŽE ZA ZDRAV IZBOR HRANE! Magični trik za mršavljenje – juha prije glavnog jela!

Autor: Dnevno.hr

Stoljećima smo znali da postoje četiri osnovna okusa: slatko, slano, gorko i kiselo. Tijekom proteklih nekoliko godina otkrili smo i prihvatili postojanje petog: umami, ili “ukusnog” okusa, kojeg daje glutaminska kiselina. Istraživači se sada pitaju može li umami utjecati na naše odabire u prehrani.

Umami, ili ukusan okus, prvi je put identificiran kao neovisni osnovni okus japanski kemičar Kikunae Ikeda 1908. godine, otkrivajući receptore koji reagiraju na karboksilatni anion iz glutaminske kiseline. Umami okus najbolje možemo opisati kao ugodni dugotrajni okus mesa ili juhe i ima ga prirodno najviše u mesu ali i u rajčici i sojinom umaku.

Mononatrijev glutamat (MSG) je jednostavan zamjenski izvor glutaminske kiseline te se često koristi kako bi se određena hrana učinila ukusnija i samim time privlačnija. Uloga MSG-a u zdravstvu tijekom godina bila je podložna intenzivnim raspravama. Nedavno su istraživači na Harvard Medical School u Bostonu, MA, odlučili istražiti može li umami hrana utjecati na mozak kako bi napravili zdraviji izbor kada je u pitanju prehrana.

Bazirajući se na prethodnim istraživanjima di je otkriveno da konzumacija juhe obogaćena umamiem može smanjiti opasnost od prejedanja stvarajući osjećaj sitosti i pojačavanja samokontrole.

Rezultati novog istraživanja objavljeni su u časopisu Neuropsychopharmacology.

Pojačana inhibitorska kontrola: Tim je radio sa zdravim mladim ženama da shvate kako je dodan MSG mogao utjecati na mozak kako bi napravio različite dijetalne izbore.

Prije oblinog obroka, sudionici su najprije posluženi sa 240 ml pileće juhe. Razlika je u tome što je za neke  juha obogaćena MSG-em (1,44 grama), dok su neki imali redovnu juhu bez MSG-a.




Znanstvenici su zatim pratili koliko su sudionici dodatno pojeli od ponuđene hrane, prije toga znanstvenici su zatražili od sudionika da dovrše kompjuterski test koji procjenjuje njihovu inhibicijsku kontrolu, i tokom biranja jela nakon juhe žene su nosile senzor za praćenje pokreta očiju. Te je moždana akivnost praćena dok su odabrali svoje obroke.

Oni koji su konzumirali umami obogaćenu juhu imali su bolju inhibicijsku kontrolu, a njihovi pogledi bili su više usredotočeni tijekom obroka i imali su više aktivnosti u lijevom dorsolateralnom prefrontalnom korteksu, koji je regija mozga povezana sa samokontrolom tijekom prehrane.

Znanstvenici su također primjetili da sudionici koji su dobili juhu obogaćenu umamije i koji su bili u većoj opasnosti od pretilosti odabrali hranu koja je je sadržala manje zasićenih kiselina,




“Mnogo kultura širom svijeta preporučuju piti juhu prije obroka’, kaže dr. Alonso, a dodaje: “Nova studija sugerira mogućnost da osobe s visokim rizikom od pretilosti mogu imati koristi od umami obogaćene juhe koja bi im mogla olakšati odabir oko zdravije prehrane.’

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.