Foto: Unsplash

PET SIMPTOMA CHRONOVE BOLESTI: Ako ih primijetite, smjesta se obratite liječniku, kako bi terapija počela na vrijeme

Autor: Zlatko Govedić

Chronova bolest jest kronična upalna bolest crijeva koja može utjecati na bilo koji dio probavnog sustava. Ta je bolest autoimuna, što znači da je uzrokovana nepravilnim odgovorom imunosnog sustava koji napada zdravo tkivo probavnog sustava.

Simptomi Chronove bolesti mogu varirati, ali obično uključuju bolove u trbuhu, proljev, gubitak mase, umor, gubitak apetita i upalu crijeva. Može se pojaviti i krvarenje iz crijeva. Ti simptomi mogu biti blagi ili ozbiljni, ovisno o težini bolesti i području koje je zahvaćeno.

Iako točan uzrok Chronove bolesti nije poznat, smatra se da genetski i okolišni čimbenici te problemi s imunitetom igraju ulogu u njezinom razvoju. Također, stres i prehrambene navike mogu pogoršati simptome bolesti.


Iako za Crohnovu bolest ne postoji lijek, postoje načini za upravljanje simptomima. Liječenje uključuje lijekove koji smanjuju upalu i kontroliraju imunosni odgovor tijela, kao i promjene u prehrambenim navikama. U nekim slučajevima, kada su simptomi ozbiljni i ne reagiraju na druge terapije, može biti potrebna kirurška intervencija.

Ovo je pet simptoma koji bi mogli ukazati na pojavu Crohnove bolesti.

Bolovi u trbuhu

Osobe s Chronovom bolešću često osjećaju bolove u trbuhu, koji mogu biti konstantni ili povremeni. Bol se može pojaviti na različitim mjestima u trbuhu i može se pogoršati tijekom obroka ili prolaska stolice.

Proljev

Chronova bolest može uzrokovati česte i labave stolice. Proljev može biti praćen hitnim potrebama za pražnjenjem crijeva.
Gubitak apetita i tjelesne mase

To može biti posljedica smanjene apsorpcije hranjivih tvari iz hrane ili gubitka apetita zbog bolesti.

Bolest može utjecati i na apetit, što dovodi do smanjenog unosa hrane i gubitka mase.
Umor

Osobe s Chronovom bolešću često se osjećaju umorno i iscrpljeno. Umor može biti posljedica upale u tijelu, poteškoća u apsorpciji hranjivih tvari ili emocionalnog stresa povezanog s bolešću.

Upala crijeva

Chronova bolest uzrokuje upalu u crijevima, što može dovesti do krvarenja iz crijeva. To se može očitovati krvavom stolicom ili prisutnošću krvi u stolici.

Napomena:

Ako primijetite navedene simptome, obratite se svome liječniku. Važno je da osobe s Chronovom bolešću redovito posjećuju gastroenterologa i pridržavaju se plana liječenja kako bi se kontrolirali simptomi i smanjio rizik od komplikacija.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.