Pet razloga zašto je vaša kuhinja vjerojatno prljavija od wc školjke!

Autor: P.R.

U većini slučajeva sigurnije je napraviti salatu na poklopcu wc školjke nego na kuhinjskoj dasci za rezanje - smatra doktor Charles Gerba, mikrobiolog i profesor na sveučilištu u Tusconu. Ljudi su skloni često dezinficirati wc školjku, međutim manje su zabrinuti bakterijama u svojim kuhinjama. Profesor Gerba proučavao je život bakterijama u kuhinjama diljem Amerike od 1973. godine, a njegova saznanja i savjete o održavanju higijene u prostoriji koji bi trebala biti najčišća u kući, nikako ne treba propustiti.

1. Spužve i krpe uza čišćenje

Od prikupljenih 1.000 spužvi za analizu, 10 % je sadržavalo salmonelu. Radi se o predmetima koji lako upijaju vlagu i zadržavaju je dosta vremena zbog čega postaju vrlo plodno tlo za razvoj bakterija. U spužvama se može pronaći i E. Coli.

Savjet: Krpe za čišćenje zamijenite nakon tjedan dana, a spužve stavite u perilicu za suđe ili u mikrovalnu pećnicu na 30 sekundi.

2. Sudoper

E. coli puno je više rasporostranjena u sudoperu nego u wc školjci nakon puštanja vode. Budući da se radi o mokrom i vlažnom mjestu, sudoper je savršeno mjesto za život i množenje te bakterije. E.coli se hrani se ostacima jela u odvodu ili hrani koja ostaje na posuđu u sudoperu.

Savjet: Sudoper čistite s dezinficirajućim sredstvom. Ocat i sok od limuna također mogu poslužiti za uklanjanje nekih vrsta bakterija, ali ne uništava neke opasne sojeve.

3. Daska za rezanje




Na dasci za rezanje postoji 200 puta više ‘fekalnih’ bakterija nego ona wc školjci, uglavnom jer se na njoj reže sirovo meso. Nakon nemarnog čišćenja daske za rezanje, može se razviti i salmonela.

Savjet: Nabavite se posebnu dasku na kojoj ćete rezati meso te drugu na kojoj ćete rezati povrće. Daske za rezanje čistite dezinfekcijskim sredstvima namijenjenima za kuhinje ili ih stavite u perilicu za suđe. Odlučite se drvene ili plastične daske.

4. Donja ladica u hladnjaku




Budući da vlaga i kapljice od kondenzacije kapaju na dno hladnjaka, donja police je njegov najprljaviji dio. Vrlo je opasno staviti proizvode na donju policu, a iznad nje staviti meso na otapanje.

Savjet: Dno hladnjaka očistite odgovarajućim blagim dezinfekcijskim sredstvom svakih 2-3 tjedna. Meso uvijek otopite na donjoj polici, a proizvode u ladici zaštite.

5. Radne površine

Radnje kuhinjske površine najprljavije su u predjelu sudopera jer ih ljudi obično obrišu spužvom ili krpama koje mogu sadržavati i E.coli i druge bakterije. Spužve i krpe mogu proširiti bakterije cijelom dužinom ploha.

Savjet: Površine obrišite dezinfekcijskim sredstvom za kuhinje, a potom vlagu uklonite papirnatim ručnikom. Papirnati ručnici upijaju dosta vlage i bakterija , a nakon toga se bacaju u smeće.

Autor:P.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.