
Osam savjeta za pravilnu prehranu u noćnoj smjeni: Ovako ćete izbjeći cijeli niz mogućih komplikacija
Već neko vrijeme diljem svijeta uvedene su mjere zabrane kako bi se ljudi zaštitili od koronavirusa, no ono što radimo pojedinačno, napose u smislu povećanja obrambenih sposobnosti vlastita tijela, također je od velikog značaja. Zdrava, uravnotežena i adekvatna prehrana igra ključnu ulogu u jakom imunosnom sustavu.
Ovih pet navika koje morate izbjegavati jer narušavaju vaš imunitet.
Ne pijete dovoljno vode
Pijenje dovoljne količine vode važno je za probavu, apsorpciju hranjivih sastojaka, uklanjanje štetnih tvari iz tijela i ostale metaboličke stvari. Naše tijelo treba 30 ml vode po kilogramu mase. Zatvor koji se u crijevima može razviti kao rezultat neadekvatnog unosa vode, može negativno utjecati na zdravlje crijeva, što izravno utječe na imunosni sustav. Stoga bi pijenje vode trebalo da bude svakodnevno ravnomjerno raspoređeno u skladu s potrebama pojedinca.
Preskačete doručak
Kako biste zadovoljili svoje dnevne potrebe za energijom i proteinima, ne smijete preskakati obroke, dok su užine između njih također neophodne. Preskakanje doručka, najvažnijeg obroka, može povećati količinu drugih obroka, što dovodi do neravnoteže šećera u krvi. Otpornost vašeg tijela također opada kada ste gladni. Doručkujte jaja koja su kvalitetan izvor proteina. Njihov visoki udio željeza i vitamina A pomoći će vašem imunosnom sustavu.
Kava produžuje život? Stručnjaci kažu: ‘Da, ako ovako uklonite tvari koje povećavaju kolesterol’
Zanemarujete grickalice
Između glavnih obroka obvezno jedite laganije obroke kako biste održali ravnotežu šećera u krvi, kontrolirali apetit i zadovoljili dnevne prehrambene potrebe. Voće, jogurt, kefir, orašasti plodovi poput badema, oraha ili lješnjaka mogu pomoći u povećanju otpornosti tijela osiguravajući ravnotežu proteina, vitamina, minerala i vlakana.
Pretjerujete s kiselim proizvodima
Probiotici poput jogurta, kefira i domaćih kiselih krastavaca jako su korisni za crijevnu floru, što pomaže jačanju otpornosti tijela. Ipak, pretjerivanje s krastavcima i konzumiranje prevelike količine u nadi da će uništiti virus uzrokovat će štetu. Treba imati na umu da količina soli u kiselim proizvodima šteti sluznici želudca. Pretjerano konzumiranje takve hrane može uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi s kroničnim bolestima (poput hipertenzije i bolesti srca) te oslabiti imunosni sustav. Jedite banane, jabuke, luk, laneno sjeme, bademe i orahe jer i oni mogu povećati učinak probiotika.
Jedete istu hranu
Jedenjem adekvatnih količina i kombiniranjem različitih vrsta namirnica povećavamo otpornost. Primjećujući da je udio proteina, vitamina i minerala u svakoj hrani različit, moramo osigurati da naši obroci sadrže bjelančevine, željezo i cink iz izvora kao što su meso, piletina, riba i jaja, žitarice i mahunarke s visokim udjelom vlakana i vitamina B, voće i povrće s visokim udjelom antioksidansa te sjemenke poput oraha, lješnjaka, badema koji su sjajni izvori omega-3 i omega-6.
Osam savjeta za pravilnu prehranu u noćnoj smjeni: Ovako ćete izbjeći cijeli niz mogućih komplikacija
Pojasnila kakvo meso nikad ne bi smjeli jesti: ‘Može vam ugroziti život’
Liječnica upozorila što ne bi smjeli raditi ako vam djetetu curi nos: ‘To je opasan prostor’
Simulacija razvoja bebina lica u maternici izgleda kao horor: Mnogi se nisu usudili pogledati do kraja