fbpx
Foto: Unsplash

PET NAPITAKA KOJE NE TREBA PITI S LIJEKOVIMA: Ova pića mogu na apsorpciju i metabolizam aktivnih sastojaka

Autor: Zlatko Govedić

Više je razloga zašto uz neke lijekove trebamo izbjegavati određene namirnice.

Interakcije lijekova s hranom

Određene namirnice mogu utjecati na apsorpciju, metabolizam ili djelovanje određenih lijekova. Na primjer, neka hrana može smanjiti apsorpciju lijeka u tijelu ili promijeniti njegovu brzinu djelovanja. Također, neke namirnice mogu interagirati s lijekom na način da povećavaju ili smanjuju njegovu učinkovitost ili mogu izazvati nepoželjne nuspojave.


Potencijalna alergijska reakcija

Neki lijekovi ili njihovi sastojci mogu uzrokovati alergijske reakcije kod određenih ljudi. U takvim slučajevima, namirnice koje su poznate po tome da često izazivaju alergijske reakcije (npr. orašasti plodovi, mliječni proizvodi, jaja) mogu se preporučiti da se izbjegavaju kako bi se smanjio rizik od alergijskih reakcija.

Potencijalna interakcija s bolešću

Neke namirnice mogu biti kontraindicirane kod određenih zdravstvenih stanja. Primjerice, kod određenih bolesti jetre ili bubrega, određene namirnice mogu biti teže probavljive ili mogu pogoršati simptome bolesti. U tim slučajevima, preporučuje se izbjegavanje tih namirnica kako bi se smanjio teret na bolesnom organu.

Nema zamjene za vodu!

Svaki lijek ima uputstvo koje treba pročitati. Ono određuje najbolji način uzimanja lijeka, kao i savjete treba li ga uzimati natašte ili s hranom.

Vrlo često u uputama piše da se lijek pije s vodom, pa će većina tako i učiniti, no ljudi ponekad posegnu za prvim pićem koje im padne pod ruku. No stručnjaci tvrde da postoji pet pića koja bismo trebali izbjegavati uz lijekove.
Oni, naime, mogu produljiti vrijeme potrebno za razgradnju lijeka, što bi moglo značiti da će se lijek početi “topiti” prije nego što ga tijelo uspije pravilno apsorbirati.

Stručnjaci općenito upozoravaju da se pića ne smiju koristiti kao zamjena za vodu pri uzimanju lijekova. To se naročito odnosi na sljedećih pet napitaka.

Kava
Kofein može izazvati probleme s lijekovima, no i topli napici, poput kave, mogu utjecati na vrijeme razgradnje lijeka. To znači da možda nećete dobiti pravu količinu lijeka koja vam je potrebna.

Sok naranče

Može utjecati na otpuštanje aktivnih sastojaka. Stoga je lijek najbolje popiti s vodom, a dnevnu dozu vitamina C u obliku soka naranče u drugo vrijeme.

Gazirana pića

Utječu na vrijeme raspadanja većine testiranih lijekova.

Energetska pića

Znanstvenici su otkrili da energetska pića ubrzavaju vrijeme razgradnje lijekova i njihov ulazak u krvotok.

Mliječni proizvodi

Iako se ovo piće rijetko konzumira, smatra se da se mliječni proizvodi općenito ne slažu dobro s lijekovima.

Napomena:

Nemaju svi lijekovi ograničenja u pogledu prehrane, ali kod nekih lijekova, napose onih osjetljivih na interakcije, važno je obratiti pozornost na prehranu i savjetovati se s liječnikom ili ljekarnikom o mogućim ograničenjima.

Oni pružaju najtočnije informacije o interakcijama između određenih lijekova i hrane te dati savjete o tome što treba izbjegavati ili ograničiti tijekom uzimanja određenog lijeka.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.