Flickr

Pet najvećih zabluda o zdravoj prehrani: Ova popularna vjerovanja nisu posve točna!

Autor: Dnevno.hr

Neka, vrlo popularna, vjerovanja zapravo uopće nisu znanstveno utemeljena. Ovo je pet najčešćih mitova:

Organska hrana uvijek je zdravija

Neki ljudi jedu organsku hranu jer vjeruju da je bolja za okoliš, dok ostali vjeruju da “organsko” znači “zdravije”. Međutim, ne postoje snažni dokazi da je organska hrana hranjivija od ostale. Istraživači na američkom Sveučilištu Stanford analizirali su 240 organskih namirnica i došli do zaključka da zapravo ne sadrže značajno više hranjivijih tvari.

Sokovi za detoksikaciju nužni su za uklanjanje toksina iz organizma  

Tijelo ima prirodne mehanizme kojima se rješava toksina pa neka istraživanja pokazuju kako su sokovi za detoksikaciju nepotrebni. Štoviše, učinak koji imaju poništava se već nakon tjedan dana normalne prehrane.

Drvene daske za sječenje nisu ni sigurne, a ni higijenske  

Dugo se smatralo da drvene daske za sječenje pospješuju razvoj bakterija zbog pora na njihovoj površini pa se savjetovala uporaba plastičnih. Međutim, istraživanje s “UC Davis” pokazalo je da drvene daske za sječenje ne pospješuju razvoj bakterija. S druge strane, na plastičnim daskama nalaze se maleni prorezi na kojima se zadržavaju bakterije jer ih nije lako očistiti.

Sveža hrana uvijek je zdravija od smrznute  

Svježe namirnice ubrane su i transportirane u trgovački centar danima prije kupovine, dok su smrznute namirnice odmah prošle proces smrzavanja. Također, svježe namirnice gube svoje hranjive sastojke nakon nekoliko dana, dok se kod smrznutih prirodni sastojci zadržavaju znatno duže. Dodatna je prednost i cijena.

Trebalo bi jesti puno malih obroka tijekom dana  

Mnogi su suglasni da je više manjih obroka zdravije od tri velika obroka dnevno jer se tako ubrzava metabolizam što dovodi do gubitka neželjenih kilograma. Ipak, iako se metabolizam nakratko ubrzava tijekom procesa probave, konačni učinci tih ubrzanja zapravo su jednaki kao kada pojedemo tri veća obroka dnevno. Također, jedenje više manjih obroka otežava sagorijevanje masnoće.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.