fbpx
Foto: Flickr

PERETE LI NAMIRNICE PRIJE KUHANJA? To nije pametna ideja, a ove namirnice bolje nemojte prati!

Autor: Matea Sušac

Iako je pranje namirnica sasvim uobičajena stvar prije kuhanja i djeluje kao dobra ideja, stručnjaci tvrde da to nije slučaj sa svim namirnicama. Postoji niz namirnica koje ne bi trebalo prati prije kuhanja, javlja Best Life.

Na tom popisu su: piletina, puretina, jaja i sirovo meso.

Prilikom kupnje ovih namirnica u trgovini vjerojatno vam se čini da je dobra ideja da ih operete prije nego počnete kuhati, međutim to ipak nije pametna ideja.


Iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti navode da pranje i ispiranje sirovog mesa, piletine, puretine i jaja može uzrokovati da se bakterije i klice rašire po vašem sudoperu, radne i druge površine u vašoj kuhinji.

Te klice potom mogu doći na drugu hranu, poput salate ili voća, što može izazvati pad imuniteta, i razbolijevanje.

Osim toga, studije pokazuju da pranje mesa povećava šanse za unakrsnu kontaminaciju, pa valja biti oprezan.

Iz američkog ministarstva poljoprivrede predlažu da izbjegavajte prati sirovo meso i meso peradi jer se potencijalno opasne i štetne bakterije koje se mogu nalaziti na proizvodu mogu u visokim količinama raspršiti po sudoperu i drugim površinama, te može doći do unakrsne kontaminacije.

Conor O’Flynn, operativni menadžer O’Flynn Medicala objašnjava da pranje jaja može aktivno pomoći u prijenosu štetnih bakterija poput salmonele s vanjske strane jaja na unutarnju stranu jaja.
Iz ministarstva poljoprivrede navode da jaja inače imaju prirodni zaštitni sloj koji ih štiti od bakterija, a koji se pranjem ubija.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.