Screenshot/Youtube

Panika na TikToku zbog ‘sindroma pržene riže’: Mladi student preminuo od trovanja hranom

Autor: Zlatko Govedić

Nedavno se na internetu proširila panika zbog pojave poznate kao “sindrom pržene riže“, nakon što se na TikToku pojavio slučaj 20-godišnjaka koji je preminuo 2008. godine.

Sindrom se odnosi na trovanje hranom izazvanog bakterijom Bacillus cereus, što postaje rizik kada se kuhana hrana ostavi na sobnoj temperaturi predugo.


20-godišnji student preminuo je pošto je navodno pojeo špagete koje je skuhao, ostavio izvan hladnjaka, a zatim ih pet dana kasnije ponovno zagrijao i pojeo.

Iako je smrt rijetka, B. cereus može izazvati gastrointestinalne probleme ako se hrana ne pohrani ispravno.

@drjoe_md Fried Rice Syndrome is a type of food poisoning caused by the bacteria Bacillus cereus, often associated with improperly stored or reheated fried rice dishes. What’s the longest you’ve left out food that should have been refrigerated but still ate it? I want to know! #foodpoisoning #leftovers #pastalover #friedrice #healthydiet ♬ original sound – Dr. Joe, M.D. 🩺

Što je ‘sindrom pržene riže’?

Bacillus cereus je uobičajena bakterija koja se nalazi posvuda u okolini. Počinje izazivati probleme ako dospije u određene namirnice koje nisu pravilno pohranjene.

Škrobne namirnice poput riže i tjestenine često su krivci. No bakterija može utjecati i na druge namirnice poput kuhanog povrća i mesnih jela.

B. cereus proizvodi toksine, a što duže se hrana koja bi trebala biti u hladnjaku ostavlja na sobnoj temperaturi, to je veća vjerojatnost da će se ti toksini razviti.

Simptomi infekcije B. cereus uključuju proljev i povraćanje. Bolest obično nestaje za nekoliko dana, ali osobe koje su osjetljive, poput djece ili onih s osnovnim zdravstvenim problemima, možda će češće trebati medicinsku pomoć.
Društvenim mrežama širi se vrlo opasan trend: Liječnici izdali upozorenje zbog metode mršavljenja

Kako se možete zaštititi?

Ostaci hrane trebaju biti topli kad trebaju biti topli i hladni kad trebaju biti hladni!

Nakon kuhanja obroka, ako planirate nešto ostaviti za naredne dane, odmah stavite ostatke u hladnjak.

Mikrobiolog Enzo Palombo s Tehnološkog sveučilišta Swinburne (Melbourne, Australija) u svom novom eseju daje važne savjete:
“Ako možete, podijelite velike porcije na manje kako bi hladnoća brže prodrla kroz hranu.

Također je važno slijediti opće principe higijene hrane, kao što su pranje ruku prije pripreme hrane i izbjegavanje križanja kuhanog i sirovog namirnica.

Koliku masu ima naš imunosni sustav? Znanstvenik razbio mit u biologiji i ponovno izračunao

Opća je smjernica da se pridržavate ‘pravila dva i četiri sata‘:

Ako je nešto izvan hladnjaka do dva sata, možete ga vratiti unutra. Ako je izvan dulje, konzumirajte odmah i bacite ostatke.

Ako je hrana izvan hladnjaka dulje od četiri sata, postaje rizična.”

Slijedite navedene smjernice kako biste se zaštitili od “sindroma pržene riže” i drugih oblika trovanja hranom.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.