Unsplash

Ovu biljku MORATE koristiti do kraja ljeta, pogotovo ako ste izloženi suncu!

Autor: Iva Hanzen

Drevna afrička biljka aloe vera popularna je zbog svojih ljekovitih svojstava i primjene u kozmetičkoj industriji. Lako ju je uzgajati pa sve njene dobrobiti uvijek možete imati pri ruci, u vlastitom stanu, jer kao sobna lončanica atraktivno izgleda i kao ukras. Egipćani su aloe veru zvali ‘biljkom besmrtnosti’, koristili su je u liječenju infekcija, kod kožnih bolesti i protiv parazita. Kraljice Egipta Kleopatra ju je smatrala zaslužnom za svoju ljepotu, a faraoni su je nosili u zagrobni život. Drevni su Filipinci aloe verom liječili razne infekcije, a afrički su je lovci koristili kao prirodni dezodorans. I u ajurvedskoj medicini se smatra da pomlađuje organizam jer sadrži četiri okusa: slatki, kiseli, gorki i trpki.

Unsplash

 Od davnina se aloe vera koristi kao sredstvo protiv uboda, opekotina, infekcija, upala, ozljeda i oteklina. U svim dijelovima svijeta se koristi za osobnu higijenu i u kozmetici. Mnogi je uzimaju i kao ljekoviti dodatak prehrani.  Kućni pripravak od aloe vere možete napraviti i sami. Industrijski preparati koji navodno  sadrže aloe veru najčešće ne sadrže više od dva posto aktivne tvari, no da bi njeno djelovanje bilo djelotvorno potrebno je najmanje 25 posto sastojaka same biljke. Stoga su kućni pripravci pravo otkriće i spas. Aloe veru možete koristiti za ublažavanje raznih bolesti i tegoba: astme, artritisa, psorijaze, opeklina, posebno onih koje nastanu od sunca.

Unsplash

Gel koji sadrži njezin list često se koristi kao oblog, a zeleni dio služi za proizvodnju soka koji se uzima oralno kao laksativ. Može se koristiti i za masažu te protiv bolova. Gel i sok od aloe vere ima antivirusne, antibakterijske, antioksidativne, laksativne, antiupalne, antidijabetičke te antialergijske učinke. Njena će svojstva gotovo magično pomoći kod porezotina, opekotina, uboda komaraca i ostalih insekata, kao i kod raznih kožnih bolesti, jer stvaraju zaštitni sloj na koži, hlade, hidratiziraju i smanjuju opasnost infekcije.

Aloe vera se može uzgajati u loncima koji se čuvaju na osunčanoj južnoj ili istočnoj strani prozora. Veličina biljke i količina aloina u listovima proporcionalna je količini svjetlosti koju biljka dobije. No dok starijim biljkama godi sunce, mladima odgovara i sjena. Iznosite li je nakon zime iz zatvorenog prostora van, nemojte je odmah izložiti direktnom suncu jer će listovi požutjeti. Radije je prvo stavite u polusjenu. Temperatura mora biti viša od 20 stupnjeva Celzija. Ova biljka ima plitak korijen (20 – 30 cm) pa je posadite u širu i pliću posudu. Ne podnosi puno vlage, stoga je ne treba zalijevati češće od jednom na tjedan. Tijekom zimskih mjeseci, kad su svi procesi biljke usporeni, zalijevajte je jednom na mjesec.

Autor:Iva Hanzen
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.