Unsplash

Ovog vina možete popiti i koju čašicu više: Jeste li čuli za gvirc? Savršena utjeha u hladnim danima!

Autor: Iva Hanzen

Medovina ili gvirc je vino od meda i pored rakije od meda, popularno zvane medice, vjerojatno je jedno od najstarijih alkoholnih pića koje je čovjek konzumirao. Medovinu dobivamo fermentacijom otopine prirodnog meda koji bi trebao biti što tamnije boje pa je najbolje da to bude recimo med od kestena. Postupak je isti kao i kod proizvodnje vina od grožđa. Proizvodi se kao alkoholno piće s obično oko 13 do 14% alkohola, ali i kao bezalkoholno piće. Kvaliteta obje vrste ovisi o kvaliteti meda i grožđa, samom postupku prilikom fermentacije, kao i o skladištenju.

Unsplash

Medovina je poznato piće koje popravlja krvnu sliku, okrepljuje organizam, poboljšava apetit i usporava starenje organizma. Smatraju je prirodnim antibiotikom i kažu da odlično suzbija infekcije. Možete ju kupiti ili napraviti sami. Ako ju planirate kupiti gledajte po OPG-ovima, a ako želite pokušati napraviti sami donosimo vam ova dva recepta.

 

Unsplash

Medovina – recept s grožđem

Sastojci:

1 litra prokuhane i ohlađene vode

10 dkg meda

2 kg opranog zrnja grožđa

Priprema:

Grožđe stavimo u čistu posudu i u njoj ga izmuljamo. Dodamo vodu i med. Dobivenu smjesu dobro promiješamo i ulijemo u bocu od tri ili četiri litre ili pak nekoliko boca po litru. Zatim dobro protresemo da ljuske grožđa padnu na dno. Smjesu ostavimo da počne vrenje na sobnoj temperaturi. Za dva do pet dana počinje vrenje koje završava za otprilike sedam dana.

Wikimedia

Medovina – recept bez grožđa

4 litre vode

2 kilograma meda

Priprema:

U veći lonac ulijemo 4 litre prethodno prokuhane i ohlađene vode. Dodamo med, promiješamo i stavimo na vatru. Prilikom kuhanja trebamo skidati pjenu, a u slučaju da nam tekućina počinje vrijeti ulijemo malo hladne vode. Ohlađenu smjesu prelijemo u staklenku od 10 litara ili u deset boca od litru, promućkamo i pokrijemo gazom ili cjediljkom. Staklenka se drži na toplom i promućkamo je svaki dan. Nakon šest do sedam dana počinje vrenje. Kad počinje vrenje, staklenku dopunimo prokuhanom i ohlađenom vodom, začepimo čepom od pluta kroz koji prolazi plastična cijev za fermentaciju.

Wikimedia

Vrenje i zrenje medovine traje otprilike 3 mjeseca. Tijekom tog vremena odvajamo talog. Prelijemo pažljivo u drugu posudu. Staklenku operemo i vratimo medovinu u nju. Tako čuvamo do proljeća na sobnoj temperaturi. Čistimo od taloga i tad treba dozrijevati kao vino do ljeta. Medovina spremljena na taj način ima oko 14% alkohola.

Autor:Iva Hanzen
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.