foto:profimedia

OVO SU NAJNEZDRAVIJI KOFEINSKI NAPICI: Prije nego posegnete za omiljenim napitkom, ovo morate znati!

Autor: T.Š.

Hrvati su poznati kao obožavatelji kave, pa tako tu naviku nismo napustili ni u ovo vrijeme kad vrlo malo ugostitelja radi. Nije problem niti stajati vani na hladnoći, a sve kako bi ispunili svoj dnevni ritual druženja na suncu s prijateljima uz omiljenu nam kavu.

Kava je napitak uz koji se budimo, prvo za čim većina poseže čim dođu na posao. Očekujemo da će nas ona razbuditi, razbistriti i održati budnima – razlog je dobro poznati kofein.

“Kofein nije loš za vas ako se dobiva prirodnim putem, poput zrna kave i listova čaja”, kaže dr. Peter Bailey. “Međutim, kada se kofein umjetno stvara i dodaje u pića, može postati krajnje nezdrav.”

Od klasičnih sastojaka poput energetskih napitaka do novijih opcija s kofeinom za koje prije nismo čuli, stručnjaci su sastavili popis najnezdravijih kofeinskih napitaka na svijetu, a iznenađujuće na popisu su se našla i sportka pića, kao i pouplarna energetska pića.

Energetska pića

Energetska pića sadrže visok udio šećera, oko 54 grama, a takva količina šećera potiče debljanje i loše utječe na probavu, pojašnjava liječnica Trista Best.

Cilj energetskih napitaka jest da osoba koja ih konzumira unese u organizam golemu količinu kofeina. No, neprirodne količine kofeina i šećera nisu zdrave za naš organizam niti nam na zdrav način potiču energiju. Best preporučuje da umjesto ispijanja energetskih napitaka unosite u organizam cjelovitu hranu i vitamin B.




Sportska pića

Kofein može pomoći i u vježbanju pa se zbog toga često dodaje i u sportska pića. Treba napomenuti da male količine kofeina tijekom vježbanja neće predstavljati problem. No, ako osoba unese previše kofeina u organizam, to može izazvati ubrzani srčani ritam, žgaravicu i povišen krvni tlak. Uz to, velike količine kofeina mogu uznemiriti želudac te izazvati tjeskobu. Sve ove nuspojave negativno utječu na performanse prije i tijekom tjelovježbe, piše Eat this.

Kofeinska limunada




Iako limunada s kofeinom možda zvuči kao novi koncept, vjerojatno ste je već vidjeli. Starbucks ga prodaje pod nazivom “Refreshers”, a možete ga napraviti kod kuće. Problem kofeinske limunade leži u visokom udjelu šećera.

“Visok sadržaj šećera u kombinaciji s kofeinom može biti nezdrava kombinacija”.

 

Autor:T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.