Foto: Pexels

Ovo popularno piće mnogi smatraju zdravim, a radi ogromnu štetu vašim zubima: ‘Jedno je bitno’

Autor: F.F

Čuvanje zubne cakline je ključno za održavanje zdravih i jakih zubi. Redovito pranje zuba, upotreba meke četkice za zube, pravilna tehnika četkanja, čišćenje zuba koncem, izbjegavanje kiselih i štetnih namirnica, korištenje fluorida te redoviti stomatološki pregledi su važni koraci u očuvanju zubne cakline.

Održavanje dosljedne dentalne higijene i pažnje može pomoći u sprječavanju oštećenja i propadanja zubne cakline te održati zube zdravima i snažnima dugi niz godina. Poznato je da zaslađeni napici mogu biti štetni za zube, ali postoji još jedan napitak koji se često smatra zdravim, ali može biti loš za zubnu caklinu.

Istraživanje provedeno u Engleskoj pokazalo je da četvrtina ljudi teško može priuštiti stomatološki pregled. Glavni stomatolog u The Smile Gallery, Rahul Nehra, ističe da bi trebali izbjegavati konzumaciju mineralne vode radi zaštite zuba, piše Birmingham Live.

Foto: Pexels

Valja paziti

Iako mineralna voda nije toliko štetna kao gazirana pića s dodatkom šećera, trebali bismo biti oprezni. Karbonizacija mineralne vode uključuje dodatak ugljičnog dioksida, koji tvori ugljičnu kiselinu kad se otopi u vodi.

Uzimanje mineralne vode može sniziti pH vrijednost u ustima zbog prisutnosti ugljične kiseline, što s vremenom može oslabiti zube.

Znanstvenici potvrdili da Mjesec ipak ima određen utjecaj na menstrualni ciklus
“Mnoge aromatizirane mineralne vode sadrže limunsku ili druge kiseline koje mogu oštetiti zube. Iako mineralna voda može biti alternativa gaziranim pićima s dodatkom šećera, trebali bismo je konzumirati umjereno i uz dobru oralnu higijenu”, savjetuje stomatolog Nehra.

Preporučuje se da je bolje piti običnu vodu, ili ako želite gaziranu, koristiti slamku kako bi tekućina izbjegla direktni kontakt s caklinom. Mineralna voda može oštetiti zube na više načina, budući da sadrži ugljičnu kiselinu koja, kada je izložena kontinuirano, može oslabiti zaštitni sloj cakline, čineći zube osjetljivima na oštećenja i propadanje.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.