Shutterstock

OVO NISTE ZNALI! Evo zašto ni u ludilu ne smijete dvaput prokuhati vodu

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Prokuhavanjem vode ista postaje sigurnija za piće jer tzv. hlapljivi spojevi i pojedini plinovi isparavaju, ali, kada se prokuha dva puta, njezin se kemijski sastav mijenja, a zdravi minerali postaju štetni.

Tako nastaje i kamenac u kuhalu koji se pretvara u kalcij koji je jedan od glavnih uzročnika “kamena” u bubregu.

Nitrati

Nitrati se nalaze na cijeloj Zemlji, i u vodi i u zraku i u tlu, ali postaju opasni kada su izloženi visokim temperaturama – poput prokuhane vode. Visoke temperature pretvaraju ih u nitrozamine koji su kancerogeni te ih se dovodi u vezu s rakom jajnika, debelog crijeva, gušterače, jednjaka i želudca.

Fluoridi

Fluoridi u vodi predstavljaju rizik za naše zdravlje, posebice na neurološki i kognitivni razvoj djece. Environment Health Sciences objavio je studiju koja je dokazala kako je prisutnost fluorida u vodi povezana s nižim koeficijentom inteligencije (IQ) kod djece, a povezan je i s nižom stopom plodnosti.

Arsen

Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi kako je najveća opasnost u vodi arsen koji vodi do trovanja, problema s probavnim organima, dijabetesom te do kardiovaskularnih bolesti.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.