Pixabay

OVO NIKAD NE JEDITE SIROVO: Opasno je i može stvoriti velike probleme!

Autor: dnevno.hr

Ne tako davno jedna od popularnih bolesti bila je upravo salmonela, zaraza salmonelom najčešće dolazi zbog neopranih ruku ili nedovoljno termički obrađene hrane životinjskog podrijetla koja često nema nikakav neuobičajen izgled ili miris.  No i voće i povrće također može biti zaraženo zbog korištenja stajskog gnojiva.

Ovo su neke od nemirnica koje je jako važno termički obratiti kako ne biste imali neželjene posljedice za vlastito tijelo.

Krumpir

Ko što već znamo, mnogi su školarci eksperimentirali sa sirovim krumpirima kako bi dobili temperaturu. No većina ih je imala sreće i u najgorem slučaju probavne smetnje jer se sirovi krumpir teško probavlja. No intoksikacija, koja u najtežim slučajevima može biti iznimno opasna, nije šala.

Grah

Sirovi grah sadrži fitohemaglutinin, otrov koji može uzrokovati probavne smetnje i simptome slične trovanju hranom. Teške mučnine i obilno povraćanje dugotrajni su, a zatim slijedi dijareja.

Mlijeko




Tek pomuženo mlijeko koje nije pasterizirano može sadržavati Escherichiju coli i salmonelu. Bakterija E. coli uobičajen je stanovnik crijeva mnogih životinja i ljudi, gdje pomaže u probavi hrane. Prilično je otporna, lako se i brzo razmnožava, ali nakon 15 minuta na 60 °C bit će uništena. E. coli može uzrokovati crijevne infekcije, upale mjehura, slijepog crijeva, meningitis te druge zdravstvene tegobe, piše punkufer.hr.

Hrenovke

Termička se obrada savjetuje zbog listerija, patogenih mikroorganizama koji se mogu uništiti kuhanjem. U suprotnom može doći do listerioze, zarazne bolesti koja rezultira pobačajem u trudnoći, bolestima središnjeg živčanog sustava, gastroenteritisom te meningitisom.




Brašno

Brašno također može biti opasno za zdravlje. Osim samog brašna, valja pripaziti i nakon pripreme gotovih mješavina za kolače, piše punkufer.hr.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.