Foto: Unsplash

Ovo je najopasniji kuhinjski uređaj: Može uzrokovati rak, leukemiju, astmu i druge bolesti

Autor: Zlatko Govedić

Prema studiji tima znanstvenika sa Sveučilišta u Stanfordu (Kalifornija, SAD) i neprofitnog istraživačkog instituta PSE Healthy Energy, objavljenoj 15. lipnja, plinski štednjaci donose ozbiljne zdravstvene rizike.

U posljednjih nekoliko godina znanstvenici su otkrili da su upravo ti kuhinjski uređaji glavni izvor onečišćenja zraka u domovima, odgovorni za gotovo 13% slučajeva astme u djece u SAD-u. Međutim, novo istraživanje upozorava da plinski štednjaci čak i opasniji za naše zdravlje nego što se prethodno mislilo.

Studija se fokusirala se na vezu između plinskih štednjaka i benzena koji je kancerogeni ugljikovodik. Istraživači su analizirali zrak u 87 domova u Kaliforniji i Koloradu, otkrivajući opasne razine benzena tijekom korištenja plinskih štednjaka.

Foto: Guliver

Brojne opasnosti

Benzen izaziva ozbiljne zdravstvene probleme, a istraživači su pokazali da ga plinski štednjaci proizvode znatno više no što se pretpostavljalo.

Zagađenje benzenom tijekom kuhanja može se proširiti po cijelom stanu, ostavljajući povišene razine i satima nakon završetka kuhanja.

Iako je uvođenje ventilacijskih sustava imalo malo utjecaja na smanjenje onečišćenja, istraživanje ukazuje na ozbiljnost problema. Benzen može izazvati leukemiju i druge krvne bolesti, a izloženost tom kancerogenu smatra se opasnom na svim razinama.

Želite sjajnu kosu, blistavu kožu i jake nokte? Nećete pogoditi koje namirnice imaju najviše kreatina
Prijelaz na struju

Studija također naglašava političku polarizaciju oko regulacije plinskih štednjaka u SAD-u. I dok se Bidenova administracija zalaže za elektrifikaciju štednjaka, politički pritisak, naročito u republikanskim državama, stvara nesigurnost oko budućnosti politika vezanih uz plinske štednjake.

Iako studija jasno poziva na prijelaz na potpuno električne uređaje, izazovi poput financijskih sredstava i podrške za kućanstva s nižim prihodima postavlja pitanje ravnoteže u ostvarivanju ciljeva zdravlja i okoliša.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.